Hbo- en wo-opleidingen vinden het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om naast een prijzige boekenlijst, ook te eisen dat je een fatsoenlijke laptop aanschaft. Helaas kan je daar niet onderuit komen, omdat je zal merken dat veel vakken op je opleiding met computerprogramma’s werken. Daarnaast is het hebben van een laptop ook erg praktisch; hoewel je feitelijk gezien alles ook op de schoolcomputers kan doen, zul je merken dat deze computers vaak bezet zijn en bovendien wil je ook niet telkens afreizen naar school.

Apple vs. Microsoft

Maar welke kies je? Het begint al bij de simpele keuze of je voor Apple kiest of Microsoft. Apple staat al sinds jaar en dag bekend als computer die ideaal is voor creatieve beroepen; denk aan vormgeving en muziek. Door sterke grafische kaarten en de integratie van bijvoorbeeld MIDI (voor muzieksoftware) in de OS, zal de voorkeur sneller uitgaan naar een MacBook wanneer je een creatieve opleiding gaat volgen. Daartegenover staat wel dat Apple relatief duur is en een gesloten systeem is, wat maakt dat je moeilijker gekraakte versies van een bepaald computerprogramma kunt vinden.

Office-programma’s werken soepeler op een pc

Hoewel het natuurlijk erg hip lijkt om met je MacBook Air de collegezaal in te lopen, krijg je vaak meer waar voor je geld bij Windows laptops. Merken als ASUS leveren goede kwaliteit notebooks die vaak goedkoper zijn en waar je vaak betere hardware voor terugkrijgt. Iets wat natuurlijk niet onbelangrijk is als arme student. Daarnaast werken Office-programma’s als Word, Powerpoint en Excel soepeler op een pc dan op een Apple. Ze zijn natuurlijk wel beschikbaar, maar je zal merken dat het werken met dergelijke programma’s op een MacBook een stuk stroever gaat. Overstappen naar Apple-varianten zoals Pages en Keynote is dan zeker aan te raden, maar gaat ook gepaard met de nodige beperkingen.

Kies de juiste hardware voor jouw studie

Waar je keuze uiteindelijk op valt laten we natuurlijk verder aan jou over. Wat wel belangrijk is om mee te nemen is om goed te kijken wat je opleiding van je vraagt. Als je opleiding vereist om met Office-programma’s te werken is een budget-laptop vaak al voldoende en kan je voor € 500 klaar zijn.

Op het moment dat je op je opleiding gaat werken met zwaardere software zoals Adobe (Photoshop, Illustrator, InDesign etc.) of AutoCAD is het wel belangrijk om wat beter op je hardware te letten en bijvoorbeeld een snelle processor te nemen (liefst i5 of i7 met kloksnelheid boven de 2 Ghz) met veel RAM-geheugen (minimaal 4 GB).

Belangrijk om in je achterhoofd te houden is in ieder geval dat je niet lukraak een laptop moet gaan kopen en alleen af moet gaan op welke het goedkoopste is. Je zal dan van een koude kermis thuis komen. Goedkope laptops die naast het vriesvak liggen in Duitse supermarkten lijken vaak niks, en zijn dat ook meestal niet. Het is zonde van je zuurverdiende centen en blijkt vaak na een half jaar al een miskoop te zijn. Zorg dus dat je er even de tijd voor neemt om research te doen!