Sommige mensen hebben in januari of februari een aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst. Dit betekent dat zij verplicht belastingaangifte moeten doen, hoe dan ook. Als je dit niet doet, kun je er zelfs een boete voor krijgen. Maar mocht je écht geen tijd hebben om voor 1 mei (de landelijke deadline) belastingaangifte te doen, dan kun je om uitstel vragen bij de Belastingdienst.

Als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, kun je het beste zelf even checken of belastingaangifte doen voor jou de moeite waard is. Via Mijn Belastingdienst kun je vrijblijvend je financiële situatie invullen. Je moet namelijk eerst op de verzendknop drukken voordat de Belastingdienst je aangifte te zien krijgt. Op het laatste scherm van het stappenplan zie je wat je terugkrijgt. Als dit bedrag minder is dan 14 euro, heeft aangifte doen geen zin. Tot dit bedrag betaalt de Belastingdienst helaas niet uit. Is het bedrag hoger dan 14 euro? Controleer alles dan goed, druk op verzenden en cashen maar! Helaas moet je nog wel een paar maanden wachten op je geld, maar het gaat om het idee.

Toch geen zin om alles in te vullen? Hieronder sommen we een aantal situaties voor je op waarin de kans groot is dat je wat terugkrijgt.

  1. Als je niet het hele jaar gewerkt hebt. Veel studenten wisselen vaak van bijbaantje. Daardoor betalen zij meer belasting dan nodig. Je werkgever heeft in dit geval – in opdracht van de Belastingdienst, te veel loonbelasting ingehouden. Je hebt hier wel recht op, dus je kunt dit gewoon terugvragen.
  2. Als je student bent en geen stufi ontvangt. En dit zijn er nogal veel tegenwoordig. Je collegegeld krijg je helaas niet terug, maar je kunt bijvoorbeeld wel de kosten voor studiemateriaal terugvragen.
  3. Als je forenst. Ook in dit geval kun je je gemaakte reiskosten opgeven in de belastingaangifte. Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van de afstand die je aflegt en van hoeveel dagen in de week je reist.
  4. Als je zorgkosten hebt gemaakt. En deze maakt iedereen. Je krijgt natuurlijk lang niet alles terug van de Belastingdienst. Maar als je gewoon alles invult (van de anticonceptiepil tot vaccinaties), bestaat er een kans dat de Belastingdienst hier iets van vergoedt.

Uiteraard zijn er nog veel meer situaties waarin je recht hebt op een vergoeding van de Belastingdienst. Deze situaties vind je terug in het overzicht van alle aftrekposten op de website van de Belastingdienst.

Nog een laatste tip: je kunt ook belastingaangifte doen over eerdere jaren. Mocht je dit nog niet gedaan hebben...