1. Schoolboeken

Het eerste jaar ga je nog even slikken van de kosten van de boeken. Al snel kom je er achter dat veel boeken via pdf te krijgen zijn of je ze tweedehands spotgoedkoop kunt kopen. Door de kosten van de boeken kun je je gas en elektriciteit niet betalen, maar gelukkig kun je je eten opwarmen boven een stapel verbrande schoolboeken die je nooit gebruikt. Balen.

2. Eten

Weet je nog die ene specialiteit die jij zo goed kon maken thuis? Met moeders’ pinpas vertrok je naar de supermarkt om al het eten in te slaan. Nu je op jezelf woont kun je het elke dag eten! Maar dan kom je er snel achter dat het veel te duur en vrij abnormaal is om elke dag biefstuk te eten met oosterse paddenstoelen, een saus van cranberry plus een tropische fruitsalade achteraf. Balen.

3. Kleding

Eerst ging je nog lief met mama even langs de winkels. Nu ben je net gisteren uit een broek gescheurd en hop je even langs de winkelstraat voor een nieuwe broek. Tijdens het passen merk je dat het echt een perfecte broek is. Je snelt je naar de kassa. ‘€ 120 alstublieft’. Je kijkt achter je, geen mama met een pinpas. O ja. Je trekt je eigen pinpas maar. Balen.

4. Verzorgingsproducten

Rituals, Axe, Nivea... Dat zijn de producten die jij gebruikte voordat je uit huis ging. Na een jaar lang geld gespendeerd te hebben aan € 8,- flesjes shampoo geef je dan uiteindelijk op: die literfles shampoo van € 2,- bij de supermarkt maakt je ook wel schoon. Balen.

5. Drank

Voor je studententijd ging je vast ook wel eens uit, lekker biertje doen en feesten maar! Nu als student ga je bijna iedere dag uit. Toch? Koppig ben je, dat sowieso, want pas na drie maand geef je toe dat je rekening dit niet aankan. Dan maar Pitt-bier op de bank drinken met vrienden in plaats van Hertog Jan in de kroeg of cocktails in de club. Balen? Nee. Alsnog leuk!

Beeld: Pixabay/Niekverlaan