Ben je nog geen 18? Dan geldt dit niet voor jou.

Je eigen risico: € 385

Je betaalt elke maand een vast bedrag aan je zorgverzekeraar voor de zorg in het basispakket. Hiernaast heb je nog een verplicht eigen risico. Dat wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. In 2016 is het € 385. En ja: dat betekent dus dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf moet betalen – naast je maandelijkse premie. Dit is € 10 meer dan in 2015.Goed nieuws: het eigen risico geldt niet voor de huisarts en de huisartsenpost (en ook niet voor verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging). Moet je naar het ziekenhuis, dan betaal je zelf wel een gedeelte. Stel je gaat naar je huisarts voor een doorverwijzing, dan betaal je voor de afspraak bij je huisarts zelf geen geld, maar voor het vervolgonderzoek wel.

Je eigen risico verhogen

Je kunt zelf bepalen of je je eigen risico wilt verhogen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie. Dit is het overwegen waard als je nooit ziek bent of nooit naar het ziekenhuis hoeft. Krijg je dan tóch plotseling iets, dan krijg je wel opeens een hele dikke rekening (die je meestal in termijnen kunt betalen). Het maximale eigen risico is € 500 – bovenop dat verplichte eigen risico. Het kan in dat geval dus zijn dat je € 885 moet neertellen als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet.

Eigen bijdrage

Maar dan heb je het nog niet gehad. Er is namelijk ook zorg in de basisverzekering waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Ongeacht of je je eigen risico al geheel hebt betaald. De overheid bepaalt ook hier voor welke zorg dit geldt en hoe hoog de bijdrage is. Die bijdrage is voor iedereen hetzelfde en niet afhankelijk van je inkomen. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor ziekenvervoer en hulpmiddelen zoals orthopedische schoenen en hoortoestellen.