Zelfstandigheid

Hoe hoger je omhoog klimt op de academische ladder, hoe meer zelfstandigheid van je wordt verwacht. Binnen een masteropleiding wordt van je verwacht dat je de basis van je vakgebied beheerst en de docenten gaan dan ook niet meer je handje vasthouden als je bezig bent met je specialisatie.

 

Nog meer lesstof

Ook kun je veel meer lesstof verwachten dan in de bachelor. Je wordt verwacht om binnen een jaar volledig gespecialiseerd te zijn en ondertussen ook nog je afstudeerscriptie te schrijven. Bereid je dus voor op een druk schema.

 

Minder medestudenten

In een master zitten meestal véél minder studenten dan in de bachelor. Zeker bij studies die in de bachelor een gigantisch aantal studenten hebben. Dat betekent onder andere dat er geen massa’s aan samenvattingen zullen rondzweven en dat je ze meestal (samen) zelf moet maken. Daarnaast zal je meer moeite moeten doen om jezelf te differentiëren in dat kleine groepje.

 

Kwaliteit

Buiten dat je meer moet leren, wordt ook meer van je verwacht. De papers en tentamens die je moet maken worden dus strenger beoordeeld. Daarnaast is het meerkeuze tentamen in veel gevallen taboe.

 

Contacturen

Je hebt waarschijnlijk minder contacturen met docenten dan in de bachelor, maar er is grote kans dat je wel het hele jaar dezelfde docenten ziet. In een faculteit of vakgroep die nog groeiende is, zijn meestal weinig onderzoekers en dus weinig docenten. Zelf vind ik dat best wel fijn, ik weet binnen mijn master precies waar ik aan toe ben als het op docenten en begeleiders aan komt.

 

Tijdslimiet

In de bachelor had je natuurlijk een ruime drie of vier jaar om al je vakken te halen, maar in een master heb je plots nog maar een jaartje. Het is natuurlijk geen ramp om wat uitloop te hebben, maar zeker als je je jaar uitloop in de bachelor al hebt opgebruikt, is het niet aan te raden.

Daarnaast lijkt he me dat je na vier à vijf jaar studeren wel genoeg hebt gehad!