Dit betekent je aansluiten bij één van de studentenverenigingen of studie/studentensportverenigingen. Om je een stap de goede richting te geven, zodat je niet vreemd opkijkt bij ‘vreemde’ uitdrukkingen of onbekende woorden, geven wij je een inleiding tot Rotterdamse studententaal.

Acqu(isitie)

Het verkopen van advertentie- of sponsormogelijkheden in ruil voor geld of natura. Veel activiteiten die worden georganiseerd hebben een acquisiteur die hiervoor verantwoordelijk is.

Ad fundum

Een glas drank in één teug leegdrinken. Dit woord is afgeleid vanuit het Latijn: tot op de bodem. Ook bekend als adtje.

Adje des(interesse)

Verplichte ad fundum, omdat iemand niet goed oplet. Dit wordt vaak geroepen tijdens een drankspel.

Adten

Een glas ad fundum drinken. Verkorting van de ad fundum. Wordt soms ook gebruikt voor het aangeven van één of meerdere slokken wanneer men laf nipt, bijv: twee adtjes (twee slokken), omdat je verloren hebt met mexxen.

Alveus dei

Studentensociëteit van Navigator Studentenvereniging Rotterdam, gelegen aan het Eendrachtsplein.

Anciëniteit

Statusverschil op basis van het aantal jaar lid of actief zijn.

Asker V

Studentensociëteit van Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap. Gelegen aan de Maasboulevard bij uitgaansgelegenheid de Oude Haven. Het pand dateert van circa 1702 en is hiermee een van de oudste nog bestaande gebouwen van Rotterdam.

Ballen

Ander woord voor borsten, of seks.

Barfen

Over je nek gaan na te veel drank te hebben genuttigd. Dit kan ook gebeuren wanneer je ’s ochtends of ‘s middags wakker bent geworden.

Beurs

Ook een metrostation, maar wordt vaak Café Beurs mee bedoeld, een op zich wel aardige studententent in de buurt van Hofplein.

Bierestafette

Drinkwedstrijd tussen team van 5, waarvan de deelnemers steeds, zo snel mogelijk, een biertje adten zodra hun buurman zijn glas heeft geledigd en heeft neergezet.

Bikini

Studentendiscotheek op Sociëteit ‘Hermes’, toegankelijk voor alle studenten.

Burger

Iedere niet-student.

Cantus

Zangpartij met bier onder leiding van een senior, die zich als bestuur van de Cantus autoritair opstelt en drank- en/of seksgerelateerde regels oplegt.

Cobo (Constitutieborrel)

Het moment waarbij besturen van studentenverenigingen worden gefeliciteerd door leden en andere bestuursleden van andere studentenverenigingen. Bier is gratis op deze borrels.


Rotterdam_SW_Banner_large