In een rap tempo mocht hij zichzelf ‘lid’, ‘jaarclubgenoot’ en ‘HJ’ noemen. Maar hoe ziet het leven van een HJ in een corporaal huis er nou eigenlijk uit?

Alex kreeg tijdens zijn introductieweek een slaapplek toegewezen gekregen in een corpshuis. Overtuigd dat hij was na een week in een feestroes te leven, besloot hij voor het corps te kiezen. Ontgroening, jaarclubvorming, een huis zoeken; het studentenleven kon beginnen. Binnen no-time vond Alex een huis en begon aan zijn HJ-jaar.

“Je wordt gekozen door een paar jongens die je in een week hebben leren kennen. Natuurlijk gaan ze je een beetje testen, je moet je plek leren vinden.” Tuin aanvegen, vuilniszakken legen, huisinkopen doen of de vloer schrobben. Als HJ krijg je automatisch een specialisme in huishoudkunst. “Als iets kapot is, maak je het.”

 

Geen bier koud is een probleem

In Alex’ huis hangt een whiteboard, ‘Het Eerstejaarsbord’, waar de HJ taken op staan. Van lui varken verander je naar een handige Harry. “Je komt thuis, kijkt op het bord en ziet wat er moet gebeuren.” Daarnaast is de bonus in de gaten houden een must, want één keer per maand koop je als HJ zo’n 20 kratten bier voor het huis. Best slim, zo is er altijd bier (en reden voor een feest) in huis.

Wel is er een kleine valkuil: “Op het moment dat het bier niet koud staat, komt alles wat er gedronken wordt op de rekening van de HJ. Als je dus een weekendje naar je ouders gaat en vrijdag vergeten bent het bier koud te zetten, dan heb je wel een probleem.”

 

Je deur verdienen

Ondanks de feestkant van het corps, groei je persoonlijk ook onwijs. Alex vindt zichzelf opener en heeft meer discipline gekregen door de hiërarchie in huis. “Bij je ouders thuis probeer je ze eigenlijk dingen voor jou te laten doen en hier is het: je bent Sjaars, dus je moet gewoon je dingen doen”. Je taken doen dus, anders ben je een ‘lakse gozer’.

Toen ik vroeg of hij ook een ‘deur moest verdienen’ (seks hebben met iemand en dan pas een deur krijgen in je kamer), moest hij lachen. “We zijn wel allemaal normale jongens hoor. Ik vind dat echt iets te studentikoos. Langs een kamer lopen waar geen deur in zit lijkt me niks. Ik hoef niet te zien hoe een eerstejaars stinkend in zijn bed ligt.”

 

Je maakt de mooiste dingen mee

Ondanks het regelmatig brak zijn, ondervond Alex niet echt nadelen. “Ja, je hebt veel verplichtingen, dat wel.” Toch noemt hij de verplichtingen geen nadeel. “Je maakt in het eerste jaar je mooiste dingen mee omdat je het meest aan het drinken bent.”

Een van de verplichtingen is dat je veel thuis moet zijn. Altijd thuis zijn kan natuurlijk niet, studie is bijvoorbeeld een goede reden om erop uit te zijn. En een keer je ouders bezoeken is ook oké, maar elk weekend wegvluchten is not done. Daarnaast eet je drie keer in de week op de sociëteit en de andere dagen eet je thuis als HJ. Alex zat in zijn eerste jaar op een sportvereniging en dat was gelukkig ook een goede reden om niet altijd thuis te eten.

Gekeerd worden

’s Nachts is het leven natuurlijk AAN bij een corpsgast en dan word je af en toe ‘gekeerd’, het op een nare manier wakker maken. “Soms is het vervelend als huisgenoten dronken zijn en dan helemaal vies naast me komen liggen en in slaap vallen. Of af en toe gaan ze je echt langs en proberen ze je zo lang mogelijk te verneuken. Maar het kan ook heel grappig zijn. Gewoon zorgen dat je later thuis bent dan je ouderejaars, dan gebeurt het ook niet.”

Als eerstejaars werd Alex dus aardig vaak ‘aangegierd’ en ‘verneukt’, maar dat hoort bij het spel. Als tweedejaars heeft hij die rechten nu ook in handen. Maar hij is geen diehard: “Anderen aangieren is niet zo mijn ding.” Wel is het natuurlijk fijn dat hij nu zelf dingen op het eerstejaarsbord mag schrijven en geen bier meer voor het huis hoeft te halen. Ik vroeg of hij er ook op mocht zetten dat ze zijn kamer moesten opruimen. Dat kon helaas niet. Minpuntje weer.

Huisgenoten zijn beste vrienden

Ondanks de periodes waarin hij dacht ‘Laat me met rust’, zijn zijn huisgenoten nu zijn beste vrienden. In zijn jaarclub zitten ook beste vrienden van hem. Maar in een jaarclub van 15 man kan je natuurlijk nooit met iedereen evenveel contact hebben. “In mijn huis is iedereen mijn beste vriend.” Het is soms even slikken als hij van zijn ouders terugkomt en er weer een creatief masterbrein zijn uitspattingen heeft toegespitst op Alex, maar nu hij HJ-af is zal dat minder voorkomen.

‘Zou het zo weer over doen’

Alex is net tweedejaars en kijkt met een grote lach terug op het eerste jaar. Hij was er veel tijd aan kwijt, maar het ging zeker niet ten koste van zijn studie. “Als ik terugkijk op het eerste jaar waren er leuke en minder leuke dingen. Zo erg waren bepaalde dingen ook niet. Op het moment zelf misschien, maar later kan je erom lachen samen.”

Heel soms is hij er weleens klaar mee, toch zou hij het zo weer overdoen. Hij heeft de tijd van zijn leven en een ervaring erbij als HJ. Op naar het HO-schap en het verneuken, aangieren, feuten en keren van nog vele komende Sjaarsen.

Studentikoos woordenboek

Keren = het op een studentikoze manier wakker maken van je huisgenoot

Aangieren = de student aanspreken door middel van hiërarchie en zorgen dat hij iets doet

Verneuken/feuten/gefeut worden = de student als ware pesten op een legale studentikoze manier

Lakse gozer = lui varken

Sjaars = een eerstejaars bij een studentenvereniging

HJ = de Huis Jongste, hierbij gaat het om de tijd dat je in het huis woont en niet om je leeftijd

HO = de Huis Oudste, woont het langste in het huis 

*Alex is een gefingeerde naam. Vanwege de externe eer wil hij niet vertellen van welk corps hij lid is.