Momenteel ben ik zesdejaars student in Groningen en daar gaat in ieder geval nog een half jaartje bijkomen. Het klinkt misschien vrij heftig, zes jaar doen over je bachelor terwijl je die ook in drie jaar zou kunnen halen, maar het hoeft niet altijd zo erg te zijn als het klinkt. Zo heb ik tussendoor een bestuursjaar gedaan, wat mij een heleboel levens- en werkervaring heeft opgedaan. Dit soort ervaring zal je nooit opdoen bij het volgen van je colleges en het maken van tentamens. 

Leren organiseren

Ook ben ik altijd actief geweest in commissies bij zowel mijn studievereniging als sportvereniging. Het is iets kleinschaliger dan een bestuursjaar, maar je leert wel hoe het is om iets te organiseren en om een bepaald soort werk of activiteit aan te pakken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Al met al is het belangrijk om de realiteit van je studie in het oog te houden en dat is iets wat ik in mijn ogen altijd wel gehad heb. 

 

Rick afstuderen boeken

Mijn afstudeersituatie is vervolgens als volgt: Dit jaar had ik nog 5 vakken moeten halen voor mijn bachelor; 3 minorvakken en 2 vakken van mijn studie. Van die 5 vakken heb ik er 4 in het eerste half jaar, en 1 in het tweede half jaar. 

Extra vertraging tot een half jaar beperken

Helaas is het me opnieuw niet gelukt om in het eerste half jaar alle vakken af te ronden, ik zit nog met 2 van de 4 vakken opgescheept volgend jaar. Mijn streven is dus, om nog meer vertraging te voorkomen, om het vak wat ik nu volg absoluut te halen, zodat de extra vertraging tot slechts een half jaar beperkt blijft. Dan kan ik volgend collegejaar mooi in februari al met een master beginnen.

Rick afstuderen screenshot rug

Zo nu en dan voel ik de stress wel, want het moet toch echt een keertje klaar zijn binnenkort. Ik ben momenteel klaar met alle grote afleidingen van het studeren (oké, naast dit Helden-project dan) dus in theorie zou ik genoeg tijd moeten hebben om me op te studie te focussen. 

Moeilijk: ritme

Wat gaat er dan mis dit jaar? Ik merkte in het begin dat ik veel moeite had om weer in het ritme te komen na het bestuursjaar van vorig jaar. Vorig jaar deed ik (bewust) even niks aan de studie, en dit jaar vind ik het erg lastig om de prioriteiten terug te draaien. Langzaam keert het gelukkig terug, maar het is al te laat voor het eerste halfjaar. 

Volgend jaar mijn bachelor?

De komende tijd ga ik me dus volledig op het vak van deze periode storten, zodat ik volgend jaar mijn bachelor kan halen in het eerste half jaar. Klinkt wel heel cool zeg, dat vooruitzicht. Ik denk dat niemand in mijn vriendenkring het gelooft als ik tegen die tijd zeg dat ik een diploma ga ophalen.