Je denkt terug aan die tijden dat je nog om zeven uur je nest uit kwam om je eerste uur Engels bij te kunnen wonen en je nog zoiets had als motivatie. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat het op jezelf wonen in de grote stad, waar meer voertuigen dan bewandelbare stoeptegels te vinden zijn – in combinatie met je ov-kaart -, je luiheid niet ten goede is gekomen.

Je luiheid kan altijd erger

Ik kan dit beamen. Nu ik drie jaar woon in het centrum van het centrum, vlak achter de Meent, ben ik er toch wel achter gekomen dat wanneer je denkt dat luiheid niet meer erger kan, het altijd erger kan. Het begon allemaal toen mijn eerste fiets gestolen werd…

Tram 7 of tram 21/24? 

Daar stond ik dan, bij de Meent. Met een OV-chipkaart in het knuistje en verder een paar benen om mee voor te bewegen, moest ik me melden op de EUR. Ik keek eens naar links. Ik keek eens naar rechts. En eigenlijk blijkt het dat er twee gangbare opties zijn. Tram 7 richting halte Woudestein, vanaf halte Meent en Tram 21/24 richting halte Oude Plantage, vanaf halte Stadhuis.
 
Na beide opties enkele keren uitgeprobeerd te hebben, werd het tijd om een analyse van voors en tegens te maken. Ik wilde immers geen stap te veel zetten, maar anderzijds ook niet te lang onderweg zijn. 

Rotterdam tram

Een forse wandeltocht van vijf minuten

Tram 7 ten eerste, deed er om en nabij 23 minuten over van deur tot deur. Hoewel dit als een ontzettend lange rit klinkt, heeft deze lijn ook een voordeel: je wordt netjes voor de ingang van de EUR afgezet. Dan 21 en 24. Om van halte Stadhuis bij Oude Plantage te komen doe je er ongeveer dertien minuten over. Een aanzienlijk verschil van tien minuten. Echter, de tijd om van de Oude Plantage naar de EUR te lopen dient ook meegenomen te worden, en dit is met een minuut of vijf een forse wandeltocht. Het is tenslotte geen geheim dat een studentenlichaam niet op deze afstanden gebouwd is.
 
Gegeven mijn laksheid, moet ik dan ook bekennen dat Tram 7 tijdens de eerste twee jaar van mijn studie aan de EUR als winnaar uit de strijd is gekomen. De extra vijf minuten reistijd kunnen goed gebruikt worden om een tentamen nog een klein beetje beter voor te bereiden, of om het laatste nieuws door te spitten. 

Onderhoud aan de rails

Toch ben ik dit jaar overgelopen. Aangezien de tramrails onderhouden wordt, ligt Tram 7 er tussen Oostplein en de Erasmus volledig uit tot en met april 2017, waardoor ik de helse wandeltocht van de Oude Plantage naar de EUR heb moeten leren omhelzen. De grote les? Luiheid wordt helaas niet altijd beloond.