Wijn, bier, shotjes en mixdrankjes. Je hebt van die avonden dat je al deze drankjes (ongemerkt) naar binnen gooit. Door elkaar dus. Maar wat is hier nu eigenlijk het effect van? Word je sneller dronken? En wat betekent het voor je kater de volgende dag?

Verschillende soorten alcohol

Eerst een klein technisch verhaaltje. In alcohol zitten verschillende stoffen, waarvan de bekendste ‘ethylalcohol’ is (normale alcohol). Maar er zitten ook kleine hoeveelheden ‘foezelalcoholen’ in. En in verschillende soorten drank, zitten verschillende soorten foezelalcoholen. Deze stof wordt heel langzaam afgebroken en is de volgende dag nog in je bloed aanwezig. 

Foezelalcohol = kater

Juist ja, deze foezelalcoholen spelen dus een grote rol bij je kater. De normale alcohol en de foezelalcoholen zorgen voor een geïrriteerde maagslijmvlies waardoor je misselijk kan worden en moet overgeven. 

Niet sneller dronken door van alles door elkaar

Hoe meer verschillende foezelalcoholen je door elkaar drinkt, hoe slechter je je de volgende dag voelt. En dat je sneller dronken wordt door verschillende drankjes te drinken is een fabeltje. Je wordt sneller dronken van snel achter elkaar drinken. En let op: te snel achter elkaar drinken kan ook zorgen voor een alcoholvergiftiging. Beter houd je het dus bij een normaal tempo en een of twee soorten drankjes, in plaats van alles door elkaar.

Bron: Jellinek