Dat blijkt uit onderzoek van Forza Supplements, onder zo’n duizend mensen. Gemiddeld komen we bijna twee kilo aan tijdens de kerstdagen. Al die lekkernijen doen ons dus niet bepaald goed, zeker als je bedenkt dat het maar liefst drie maanden duurt voordat die extra kilo’s er eindelijk af zijn.

 

Bijna de helft laat zich volledig gaan

Dat we aankomen is ook logisch. Bijna iedereen (94%) laat z’n eetgewoontes los tijdens de kerstdagen en bijna de helft (44%) laat zich volledig gaan. Een derde zegt zelfs de hele maand december schijt te hebben aan gezonde eetgewoontes en vreet vrolijk door tot januari.

Toch is vooral Eerste Kerstdag de grootste boosdoener. Iets minder dan een derde zegt namelijk gemiddeld meer dan 8.000 (!) calorieën naar binnen te stoppen. Iets meer dan de helft (52%) zegt iets meer dan twee keer de dagelijkse hoeveelheid te eten.

 

De kilo's komen er sneller bij dan eraf

En hoe gemakkelijk die pondjes eraan komen, des te lastiger gaan ze er weer af. Bijna een derde doet ’t aardig goed en is eind januari weer op gewicht. Voor een kwart duurt het twee tot vier maanden voor de kilo’s er weer af zijn, voor 34 procent duurt het minstens vier maanden.

Elf procent gaat gewoon lekker door met eten en raakt niets kwijt. Tip van ons: eet gewoon niet zoveel, dan hoeft er ook niet zoveel van af. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar probeer langzaam te eten en stop wanneer je vol zit. Zo hoef je niet maandenlang keihard te trainen om eindelijk weer op gewicht te zitten.