1. Travel light!

Bedenk wat je echt nodig hebt tijdens je reis. Voordat je inpakt, leg alles klaar wat je denkt nodig te hebben en haal daar eens 1/3 vanaf. Ja, dat is moeilijk, maar het scheelt je zo weer wat kilo’s. 

Leg alle twijfelgevallen daarom apart en weeg dit deel. Toch zwaarder dan dat je dacht, hè? Maakt de keuze weer makkelijker om dingen thuis te laten. ''Maar wat als ik dat ene kledingstuk toch nodig heb?'', laat het thuis. Op de plaats van bestemming vind je er vanzelf een oplossing voor. 

 

2. Maak setjes kleding

Bedenk wat je ongeveer aan wil trekken tijdens je reis en op welk moment. Kijk welke kledingstukken je met elkaar kunt combineren zodat je niet voor elke gelegenheid iets nieuws hoeft aan te trekken, maar kunt variëren met wat je in je koffer hebt.

 

3. Oprollen die hap

Opgerolde kledingstukken nemen immers veel minder plaats in dan groot opgevouwen shirts en broeken. Niet alleen houd je door deze tip bergen aan ruimte over, ook komt je kleding kreukvrij uit je koffer. Fijn!

Verblijf je niet in een hotel, maar bijvoorbeeld in een hostel? Dan moet je vaak je eigen handdoeken meenemen. Kies in dat geval voor een hamamdoek. Deze zijn makkelijk op te rollen, nemen weinig ruimte in en zijn super snel weer droog. Ook zijn hamamdoeken heel handig te gebruiken als strandlaken, gordijn of als dekentje. 

 

4. Nog meer ruimte besparen? 

Investeer dan in (compressie) packing cubes. Deze heb je in verschillende formaten en helpen je met het organiseren van je koffer. Doelloos graaien naar kleding in je koffer is hiermee verleden tijd. Rol je kleding plat op en stapel ze achter elkaar in een packing cube. Eenmaal dicht geritst blijft alle inhoud op zijn plek en kun je er makkelijk bij.