De financiën netjes bijhouden

Wanneer je krap zit kun je niet gewoon even profiteren van de maaltijden van je ouders. Nee, teveel uitgegeven? Leven op havermout zul je! Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat je je financiën goed op orde hebt. Als student heb je vaak een beperkt budget is het dus ook handig om precies te weten hoeveel je maandelijks waaraan kan uitgeven.

Het voorkomen van gekrompen truien en stinkende wasmanden

Dat waren nog eens dagen. Je vieze was gooide je gewoon in de wasmand, en voor je het wist lag het brandschoon, gevouwen en al terug in de kast. Bij de gedachten van uit huis gaan en zelf je was doen, dacht jij vast: hoe moeilijk kan het zijn. Zo’n apparaat met een paar knopjes. Maar elke student heeft er wel eens last van gehad; verkleurde kleding. Tijd om nou eens even echt goed te gaan zitten voor die wasmachine.

Sollicitaties tot in de puntjes voorbereiden

Als student is solliciteren ook niet meer wat het ooit was. Gek genoeg vroegen ze bij de gewilde baan als krantenbezorger of als medewerker in een wok restaurant nooit bijzonder veel vragen tijdens de ‘sollicitatie’. Maar nu je studeert is een sollicitatie van een geheel ander kaliber. Met vragen als ‘waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ en ‘wat voeg jij nou echt toe aan ons bedrijf?’ kun je niet meer wegkomen met een twijfelend antwoord van een zin. Bovendien, moeten je CV en je motivatie er spik en span uit zien!

Veilige seks hebben

Niet geheel onbelangrijk! De seksuele voorlichting uit de eerste klas is vast nogal weggezakt, maar een ding weet je wel: je wilt niet elke maand bij de SOA-kliniek staan. Of stressen waarom die ongesteldheid nou zo lang uit blijft. Dus part of the grown up life: doe het veilig.

Je huis acceptabel schoon houden

Vanuit je bed kijk je voor het eerst in een lange tijd eens kritisch naar je vloer. Hoe zijn die stofwolken zo enorm geworden, vraag je jezelf af. En waarom heb ik die nooit eerder gezien? Vertel het je ouders, want zij zullen hartstikke blij zijn dat ze eindelijk erkenning krijgt voor het schoonmaken van je ouderlijk huis. Maar nu dragen ze het stokje over aan jou. Volwassen zijn betekent ook in staat zijn zelf je huis schoon en netjes te houden.

Artikel geschreven door Sanne de Bie