Je diploma is binnen en tenzij je plannen hebt om jezelf te gaan vinden in India of leeuwen te gaan verzorgen in Afrika, is de kans groot dat je gaat werken. Je leven verandert drastisch en daarom zal je aan aantal gewoontes die je jezelf tijdens je studententijd hebt aangeleerd, weer af moeten leren.

1. Doordeweeks brak zijn 

Tijdens een vergadering naar de wc moeten rennen om het bier van de vorige avond eruit te gooien is not done op kantoor. Waar je op college je roes nog uit kunt slapen, is brak zijn op werk niet handig. Dus helaas, doordeweeks uitgaan zit er niet meer in. 

2. Uitslapen

Een keer in de week had je om negen uur college en moest je vroeg je bed uit, de rest van de week kon je gerust tot een uur of twaalf blijven liggen. Helaas, vanaf nu gaat er elke dag een wekker op een tijdstip dat als midden in de nacht aanvoelt. Het gevolg van niet meer kunnen uitslapen is dat je óók niet meer de hele nacht kunt netflixen. 

3. Verschijnen in je kloffie

Geen zin om je mooi aan te kleden wanneer je een tentamen hebt? Boeiend, dan ga je toch in je joggingbroek. En dat je je haar al een week niet gewassen hebt zal ook niet iedereen uitmaken. Maar tijdens je grotemensenbaan is het tijd om je ook te kleden als een groot mens. Dat betekent frisse kleren en keurig gekamde haartjes. 

studeren bureau

4. Onbeperkt vrije tijd

Misschien wel de grootste verandering na je studietijd: je vrije tijd wordt gehalveerd. Wat zeg ik? Je houdt bijna geen vrije tijd over. Eat, sleep, work, repeat! Onverwachts lunchen met een vriend of vriendin of door de stad te slenteren is er niet meer bij. Dit zal je moeten verplaatsen naar het weekend.

5. Je moet er echt zijn

De meeste colleges was jij braaf aanwezig. Maar was je er ook echt? Of zat je met je vrienden je medestudenten op te zoeken op Facebook? Op kantoor kun je niet louter lichamelijk aanwezig zijn. Collega’s gaan je dingen vragen. Je dient iets te zeggen tijdens een vergadering. Het is nodig om mails redelijk snel te beantwoorden. En als jij verantwoordelijk bent voor dat ene rapport moet er wel iets te presenteren zijn. Kortom: er worden dingen van je verwacht.