Regel dingen voor vertrek

Ben je van plan een auto te huren? Of wil je een populaire bezienswaardigheid bezoeken? Check dan het internet, want misschien ben je online wel goedkoper uit. Het is vaak zo dat je op de plek zelf servicekosten moet betalen. Daarnaast kan het je ook flink wat tijd besparen. Zo zijn er in veel steden voor verschillende bezienswaardigheden aparte rijen voor mensen met e-tickets.

Doe niet wat voor de hand ligt

Al meteen na aankomst word je overspoeld met reclame van de reisorganisatie waarmee je reist. Een van de dingen die ze je proberen aan te smeren zijn 'goedkope' excursies. Kijk naar de beschrijvingen en bepaal voor jezelf waar je eventueel naar toe zou willen gaan. Ga vervolgens de stad in en vergelijk verschillende lokale kantoortjes. Zij bieden vergelijkbare excursies vaak voor een veel lagere prijs aan. Boek niet bij je reisorganisatie, want je bent altijd duurder uit! Daarnaast maak je op deze manier ook nog eens kennis met de altijd gezellige locals.

Ga slim om met geld

Reis je af naar een land met een andere valuta? Ga dan niet naar een wisselkantoor in Nederland om je budget voor de hele vakantie alvast om te wisselen. Naast dat je het risico loopt bestolen te worden, betaal je er ook nog eens de hoofdprijs. Het beste is om op de plaats van bestemming met je creditcard te betalen. Heb je er geen? Haal dan geld uit de bankautomaten (zorg er buiten Europa wel voor dat je je pinpas op 'wereld' hebt staan!). Houd er rekening mee dat banken bij iedere transactie een bepaald bedrag in rekening zullen brengen. Pin daarom een zo groot mogelijk bedrag.

In verschillende winkels, vooral souvenirshops, is het vaak mogelijk om in dollars of euro's te betalen – maar doe dat niet. Gebruik ook in dit geval gewoon de valuta van het land waarin je bent. Dit is altijd het goedkoopst!

reizen-strandzomer

Eet bij de locals

Daar waar toeristen regelmatig over de vloer komen, kun je er vanuit gaan dat de prijzen bovengemiddeld zijn. Daarnaast bieden ze je vaak gerechten die je ook in Nederland kunt krijgen. Wil je speciaal, lokaal, vers en goedkoop eten? Loop dan toch eens dat enge steegje in. Je zult vast op een plek uitkomen met gezellige restaurantjes, die vaak gerund worden door vriendelijke locals. Naast dat je er goed kunt eten, krijg je ook nog eens de mogelijkheid om meer over het land, de taal en de cultuur te weten te komen.

Wil je zeker weten waar je eet? Kijk dan niet naar de restauranttips van je commerciële reisgids. Bezoek in plaats daarvan crowdsourcing websites, of ga op zoek naar een lokaal VVV-kantoor.

Bel en internet via WiFi

Het duurt niet lang meer voordat er in heel Europa goedkoop gebeld en geinternet kan worden. Voor nu kun je echter het beste gebruik maken van internetbellen via het gratis WiFi-netwerk van je hotel. Als je per se bereikbaar moet zijn op vakantie, dan kun je ook besluiten om een lokale simkaart te kopen. Je betaalt dan een lokaal tarief, wat meestal veel goedkoper is! Vaak heb je er al een simkaart voor minder dan tien euro.
 

Beeld: Unsplash/Joshua Earle