Er zijn genoeg leuke dingen te doen in ons land, zelfs als je bijna blut bent.

 

Struin een rommelmarkt af

Niet veel geld, maar toch de drang om dingen te kopen? Ga naar een grote rommelmarkt en scoor een paar pareltjes voor een prikkie! Bij de IJhallen op de NDSM-werf in Amsterdam loop je zo een hele dag rond. Met het pontje vaar je gratis van Amsterdam centraal naar de werf, ook erg leuk als je dat nog nooit gedaan hebt.

 

Ga naar een gratis festival

Geen geld voor dure festivals? Er zijn genoeg festivals waar je gratis en voor niets naartoe kunt. Parkpop in Den Haag bijvoorbeeld, Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam of het rondreizende theaterfestival De Parade. Bij die laatste kun je voor vier uur ‘s middags gratis naar binnen. Voor een paar euro kun je naar een voorstelling kijken, maar er zijn ook genoeg voorstellingen die niks kosten. 

 

Begin aan een nieuwe sport

Zomerstop bij je eigen sportclub? Tijd om een nieuwe sport te leren! Trek je oude skeelers uit de garage van je ouders, leen de volleybal van je buurman of het longboard van die ene vriend die toch met vakantie is. Oefen net zolang tot je het goed kunt en verras je vrienden aan het einde van de vakantie met je skills. Verbaasde gezichten gegarandeerd!

 

Pak die langgekoesterde hobby op

Geen zin om te sporten? Ga bij jezelf te rade wat je altijd al hebt willen doen, maar nooit de tijd voor hebt genomen. Fotograferen? Een boek schrijven? Je verdiepen in de geschiedenis van de Kaaimaneilanden? Hey, ieder z’n eigen ding! Tijd om die hobby eens op te pakken!

 

Ga naar het park

Toegegeven: een beetje cliché en niet helemaal waterproof, maar o zo leuk! Trommel wat vrienden op, sla een paar blikken AH-pilsener in en settel in het park. In Arnhem kun je bijvoorbeeld iedere zondag genieten van een bandje in het Sonsbeekpark en eigen drank meenemen is toegestaan. Anything else?

 

Word vrijwilliger!

Geen geld om bijvoorbeeld zelf naar Oerol festival op Terschelling te gaan? Word vrijwiliger! Oké, het zal best even hard werken zijn, maar daar staat af en toe ook een vrije dag tegenover. En gratis eten én een plekje op de camping. Bovendien leer je een hoop nieuwe mensen kennen waar je de rest van de zomer leuke dingen mee kunt doen. 

 

Bezoek een museum

Graag wat cultuur opsnuiven, maar geen geld om de volle mep voor een toegangskaartje te betalen? Bij een hoop musea krijg je flinke kortingen met je collegekaart. Bij Naturalis in Leiden betaal je bijvoorbeeld nog maar € 4 voor een kaartje en voor het Stedelijk Museum in Amsterdam minder dan een tientje. Liever helemaal gratis naar binnen? Denk dan eens aan het Cheese Museum in Amsterdam of het Bierreclame Museum in Breda.
 

Auteur: Maartje Bressers