Vanaf trein- en metrostation Diemen-Zuid is de campus nog geen vijf minuten lopen. De vlaggen van de campus wapperen je tegemoet. Voor gebouw 2 sluit ik aan bij een klein groepje toekomstige bewoners voor een rondleiding op de campus.

We beginnen achteraan bij gebouw vijf dat tot ver in de hoogte rijkt. Alle etages zijn voorzien van een eigen kleur zodat je na een feestje op de campus of in de stad altijd de weg terug kan vinden. Aan de plafonds hangen ledlampen die altijd aan blijven. Dit om het personeel te helpen dat 24/7 over de veiligheid van bewoners waakt.

Onze eerste stop is de sportschool waar alle bewoners automatisch lid van zijn. De tennisbanen, basketbalveld en de bokszaal en horen allemaal bij de voorzieningen.

Al snel komt de wijnbar Vinvino in zicht. Op zonnige dagen zit het terras stampvol, maar op een grijze dag als vandaag staat het lege terras er een beetje treurig bij.Wat uniek is aan dit campus is dat het een mix heeft van studentenwoningen, horeca en het bedrijfsleven. Op een vrijdagmiddag komen bedrijfslui uit de buurt naar Vinvino en Grand Café Berlin voor een afterwork.

Verder zijn er op de campus een Albert Heijn, een wasserette en een fietsenmaker.

Aan het einde van de tour mogen we de modelwoning bekijken. Alle ruimtes hebben dezelfde opzet en zijn standaard voorzien van gordijnen. Vloerbedekking, meubilair en (wanddecoraties) zijn je eigen verantwoordelijkheid.

Na de tour ga ik bel ik aan een eerste bewoner. Paul studeert sociale geografie en planologie en woont sinds een jaar op de campus. “Het leukste aan hier wonen is dat iedereen dichtbij zit en er elk weekend wel een feestje is.”

Ook Nordin woont al een jaar in zijn kamer. Hij zit in zijn laatste jaar van de studie commerciële economie. “Hier op de campus kan iedereen zich ontwikkelen zoals hij dat wil en daarom is het een goede plek om te beginnen. Ik hou bijvoorbeeld van sporten en als ik daar zin in heb dat hoef ik letterlijk alleen het gebouw uit te lopen.”

Verderop in gebouw 1 woont Sidney. Hij studeert media en cultuur en zijn kamer ligt vol dvd's, boeken en lege pakken jodekoeken. “Ik woon denk ik in het saaiste gebouw met de meeste zeurders. In gebouw 4 en 5 zijn heel vaak feestjes maar hier in gebouw 1 gebeurt echt helemaal niets.”

Buiten voor Grand Café Berlin kom ik Chinook tegen die met een vriendin staat te kletsen. “Ik vind het wel fijn dat ik hier altijd kan studeren. Als ik behoefte heb aan rust en stilte ga ik in de studiezaal zitten, maar soms wil ik ook kunnen kletsen. Zoals vanmiddag hebben we hier in het cafeetje zitten werken.”

Verder is de campus sinds ongeveer een half jaar voorzien van een moestuin waar studenten met groene vingers zich lekker kunnen uitleven. Campus Diemen-Zuid is een ideale plek. Met ongeveer 1.000 bewoners zijn nieuwe vrienden zo gemaakt. Sportschool, huisarts, kapper, pizzeria en sushibar zijn altijd binnen handbereik en maakt al snel duidelijk dat de campus eigenlijk niets anders is dan een heel groot dorp.