Wanneer je op jezelf gaat wonen verdubbelen je vaste lasten met gemak. Het niet verkeerd om inzicht te krijgen in je in- en uitgaande geldstromen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kun je in elk geval ook gewoon eten, leuke dingen doen en af en toe op vakantie.

De vaste lasten op een rijtje:
1. Huur
2. Gas, water en elektra
3. Internet en televisie
4. Telefoonrekening
5. Verzekeringen (Zorgverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering (WA) en Inboedelverzekering)
6. Collegegeld

Tip 1: Maak een Excelsheet met je in- en uitgaande geldstromen

Niets is vervelender dan in de supermarkt met een tas vol boodschappen staan en je pinpas weigert omdat je geld op is. Om dat te voorkomen kun je het beste zorgvuldig inzicht krijgen in het geld dat binnenkomt en eruit gaat. Dat laatste gaat namelijk sneller dan je denkt. Maak een rij in Excel per uitgavenpost en zet daarin: de instantie, het bedrag en wanneer het ongeveer wordt afgeschreven. Doe dat hetzelfde voor al je inkomstenposten. Op die manier kun je de balans gemakkelijk bijhouden. Te veel werk? Met onze calculator kun je gemakkelijk zien wat je maandelijks overhoudt.

Tip 2: Geld opzij zetten

Het is heel erg verleidelijk om het geld dat je overhoudt uit te geven aan leuke dingen. Je hebt je vaste lasten immers al betaald of daar heb je met je handige Excelsheet rekening mee gehouden. Geloof me, je bent heel blij als je geld opzij zet. Over het algemeen zijn je maandelijkse in- en uitgaven redelijk steady, maar soms komt het voor dat je een grote uitgave moet doen. Bijvoorbeeld je lenzen die je elk half jaar afhaalt of de reparatie van je telefoon. Kleding en schoenen, vooral voor de winter, zijn ook niet goedkoop. Bovendien wil je misschien over 4 jaar wel een nieuwe laptop. Heb jij over 4 jaar in één klap zoveel geld?

Tip 3: Kleine uitgaven bijhouden

Je zult ervan schrikken hoeveel geld je uitgeeft aan die kleine dingetjes die je hier en daar koopt. Een kop koffie in dat gezellige koffiezaakje, een make-upje hier of dat extra avondje stappen die spontaan in je opkwam. Ook is de tandarts geen goedkoop grapje als je een zorgverzekering hebt met basisdekking. Heb je een smartphone? Er zijn superhandige apps waarmee je kunt bijhouden wat je uitgaven en inkomsten zijn. Misschien sla je dan eens een kop koffie over. Als je geen smartphone hebt, kun je elke maand de bonnetjes bewaren en thuis bijhouden waar je geld heengaat.

Tip 5: Automatisch overboeken instellen: wel of niet?

Je huurbaas vindt het vast fijn als hij je huur elke maand keurig op een vast moment op z’n rekening ziet verschijnen. De meeste huurbazen zijn dan ook niet te beroerd om voor je klaar te staan wanneer je hém eens nodig hebt. Je kunt automatisch overboeken ook instellen bij je telefoonrekening en verzekeringen. Het nadeel is dat je er geen omkijken meer naar hebt en dat dus ook niet meer doet, het voordeel is dat je niet het risico loopt het vergeten te betalen. Bepaal voor jezelf wat je gemakkelijk vindt.

Tip 6: Gemeentelijke belastingen

Meestal is het contractueel zo geregeld dat de gemeentelijke belastingen bij je huur zijn ingegrepen en dus door je huurbaas worden betaald. Dit moet je natuurlijk wel even checken, anders krijg je elk voorjaar een behoorlijke rekening op de deurmat. Als dit niet bij de huur is inbegrepen kun je meestal vrijstelling krijgen omdat je niet genoeg verdient.

Tip 7: Rekening houden met twee- of driemaandelijkse afschrijving

Sommige instanties kiezen ervoor om periodiek geld af te schrijven. Zo slaan ze dus een maand over of zelfs twee en dan ineens wordt er een groot bedrag afgeschreven of ligt er een rekening op de deurmat. Houd er in je Excelsheet rekening mee dat deze instanties dus niet maandelijks afschrijven en zorg dus dat je dit geld beschikbaar houdt wanneer je het moet betalen.

Tip 8: Verzekeringen

Op internet en met verschillende wijzers is het gemakkelijk uit te zoeken waar jij voordelig kunt verzekeren. Soms kun je voordelig alle verzekeringen bij één instantie regelen en de meeste instanties hebben speciale pakketten voor studenten. Wat je ook doet, sluit de verzekeringen wél. Je zult jezelf voor je kop willen slaan als je niet verzekerd bent en je laptop wordt gestolen of gaat in vlammen op. De kosten die komen kijken bij diefstal of brand zijn niet te overzien. Bedenk dat het kan gebeuren dat je álles kwijt kunt raken en om dit allemaal te vervangen kost een vermogen.

Tip 9: Gas, water en elektra

De meeste huurbazen verhuren studentenkamers inclusief gas, water en elektra. Vaak betekent dit dat hetgeen je betaalt, wordt gebaseerd op het voorschot dat je huurbaas aan deze instanties betaalt. Sta je dus elke dag lang onder de douche? Dan verbruiken jullie meer water dan de huurbaas heeft betaald en zal dat dus wel betaald moeten worden. Denk er dus om dat je huurbaas vaak het recht heeft dit op jou te verhalen.

Tip 10: Geef jezelf elke maand een budget

Pin een bedrag aan het begin van de maand of zet het op een extra rekening. Dit is het geld dat jij van jezelf deze maand mag uitgeven aan boodschappen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook het geld bovenop doen voor kleding, uitgaan en uitstapjes. Zo kun je gemakkelijk bijhouden hoe hard je dit geld uitgeeft en als je halverwege de maand al meer dan de helft hebt besteed dan weet je dat je rustiger aan moet doen.

Zorgtoeslag, huurtoeslag en belastingaangifte

De Belastingdienst is niet altijd vervelend, want soms heb je recht op behoorlijk wat geld. De meeste studenten komen sowieso in aanmerking voor de zorgtoeslag. De huurtoeslag is niet voor iedereen weggelegd, dat is afhankelijk van je woonsituatie. Wél kan iedereen die een baantje heeft ieder jaar zijn belasting terugvragen.