Sinds kort ben ik weer in bezit van een fiets, nadat mijn vorige stalen ros was gestolen. In de periode zonder fiets merkte ik pas welke gemakken ik miste, en welke ongemakken dan weer niet.

Wat ik erg miste toen ik geen fiets meer had, was het gemak en flexibiliteit die een fiets biedt. Je hoeft niet te wachten, 9292 te controleren en komt altijd precies op de juiste locatie aan in plaats van de dichtstbijzijnde halte. Ben je iets te laat vertrokken? Dat maakt niet uit als je de verloren tijd compenseert door iets harder te trappen! Ook is het erg prettig dat de fiets ook na 12 uur ‘s nachts nog rijdt, en er dus geen rekening gehouden hoeft te worden met de laatste metro, tram of bus.

fietsen rotterdam 1

Fietsen & verkeerslichten

Daar staat wel tegenover dat de fietser in Rotterdam gebombardeerd wordt met stoplichten. Bij kruisingen zoals die van Oostplein kan je dan ook flink lang wachten als je net het groene licht hebt gemist. Na een tijdje merk je echter op welke momenten je tóch nog snel door het rode licht kan, bijvoorbeeld als er nog een tram langs rijdt.

Eenrichtingsfietsverkeer

Soms is het wachten op stoplichten een waar ritueel, want wie aan de overkant van de tegenovergestelde rijrichting moet zijn, moet soms maar liefst twee of zelfs drie keer oversteken als het fietspad eenrichting is. Want die hebben we ook in Rotterdam, niet dat iedereen zich daar iets van aantrekt en ook ik maak me schuldig aan spookrijden. De tweerichtingsfietspaden zijn te herkennen aan de scheidingsstreep in het midden, als deze ontbreekt is het de bedoeling dat je op het fietspad aan de rechterkant van de weg blijft fietsen.

fietsen rotterdam 2

Ondanks het lange wachten bij de stoplichten en het soms om moeten rijden door de fietspaden, ben ik toch blij met mijn nieuwe fiets als ik een hele rij van auto’s die vast staan voorbij rijd.Rotterdam_SW_Banner_large