Maar wat weet je nu eigenlijk over de Erasmusbrug? Als je niks nieuws leert met de volgende feitenlijst, dan mag je jezelf een kenner noemen. Daar gaan we.

Opening

Wist je dat de bouw van de Erasmusbrug vier jaar heeft geduurd, en hij sinds 1996 in gebruik is? Hoewel dit niet lang lijkt, leert een snelle rekensom dat dit toch al twintig jaar is inmiddels. Om maar even bij stil te staan.

Money

Zo’n brug mag ook wel wat kosten. Wist je dat de totale kosten voor de bouw van deze brug in totaal ruim 110 miljoen euro bedragen?Meer dan veertig miljoen biertjes. Je kan je dus afvragen wat de betere investering was geweest. Overigens wordt er ook nog voor een miljoen euro per jaar aan onderhoud uitgegeven. Tel maar uit!

Bascule

Bastogne? Nee, bascule! De Erasmusbrug is de grootste basculebrug van West-Europa. Een basculebrug is een brug die kan bewegen, nagenoeg altijd met als doel het doorlaten van schepen. Het bewegende onderdeel is 89 meter lang en wordt enkel gebruikt bij de giganten in de scheepsvaart: de meeste schepen kunnen ook gewoon onder de brug door varen. 

Tui

Behalve het kenmerk basculebrug, is de Erasmusbrug ook een tuibrug. De tuien zijn de lange, metalen kabels die van veraf kan zien. Wist je dat deze tuien achter elkaar gelegd een afstand van meer dan zes kilometer zouden kunnen afleggen? Best ‘n eind!

Wankel

Bij het openen van de brug was er een zeer feestelijke ceremonie georganiseerd, waarbij koningin Beatrix de brug voor geopend verklaarde. Echter, vier dagen later werd hij weer gesloten. Enkele tuien begonnen bij grote windvlagen te schudden met als gevolg dat het wegdek ook begon te bewegen. Enkele dagen later was het probleem opgelost, maar op zich niet heel fijn als je op dat moment op de brug stond. Wankele situatie.

Evenementen

Wist je dat de brug al het podium is geweest van talloze evenementen? Om er een paar te noemen: Red Bull Air Race, Wereldhavendagen, Marathon van Rotterdam, Fast Forward Dance Parade, The Passion en zelfs de Tour de France! 

Beeld: Pixabay/Wiegerwaardenburg

Rotterdam_SW_Banner_large