Vlees

Dit kun je echt niet gemist hebben: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bewerkt vlees op de ‘zwarte lijst van kankerverwekkende producten’ geplaatst. Om een paar voorbeelden te geven van bewerkt vlees: ham, spek, salami en hotdogs. Maar wees trouwens niet té bang: als jij je consumptie een beetje binnen de perken houdt, is het gezondheidsgevaar te verwaarlozen (al is een broodje hamburger zoals op de foto alsnog niet een gezonde keuze).

Cruesli

Waarschijnlijk ontbijt je vast wel eens met een lekkere bak cruesli (met melk…). Helaas is zo’n bakje cruesli in feite een grote bak suiker, zout en schadelijke transvetten. Het schijnt zelfs dat een bakje chips ‘gezonder’ is dan cruesli. Misschien is chips als ontbijt dan toch niet zo’n heel gek idee… Het is in ieder geval niet slechter voor de lijn dan cruesli.

Kaas

Met kaas kun je niet zoveel verkeerd doen, toch? Het bevat immers veel calcium en vitamine B12 en B2. Toch is het niet verstandig om er onbeperkt van te eten, aangezien er ook veel calorieën en verzadigd vet in zit. Het advies: maximaal drie kaasschaafplakken of één kant-en-klare plak. Die gezonde ovenschotel wordt dus niet bepaald gezonder van een lekker laag kaas. 

broodje kaas pixabay bykst

Speltbrood in plaats van tarwebrood

Waar we eerst massaal van wit brood naar tarwebrood gingen, is dat nu van tarwebrood naar speltbrood. Maar is speltbrood ook echt beter dan tarwebrood? Het oergraan werd herontdekt en spelt werd de nieuwe ‘superfood’. Speltbrood was beter dan tarwebrood omdat het minder gluten zou bevatten. Nu blijkt dat er helemaal niet minder gluten in speltbrood zitten en dat gluten bovendien niet slecht voor je zijn, tenzij je er echt niet tegen kan. De nieuwe hype is haverbrood. Dit zou de opvolger van spelt moeten zijn omdat dit écht heel gezond is…

Ontbijtkoek

Als jij denkt dat ontbijtkoek het perfecte tussendoortje is, dan heb je het niet helemaal goed. Het bevat wel meer goede voedingsstoffen dan andere koekjes, maar het bevat ook aardig wat suiker (en daardoor calorieën). De voorverpakte ontbijtkoeken zijn daarbij ook nog eens flink groter dan een ‘normale’ portie (en bevatten vaak ook in verhouding meer suiker).