Dit is nu mijn derde stageplaats (lerarenopleiding geschiedenis) maar ik heb nu pas voor het eerst mee mogen maken wat voor impact de examens op de eindexamenklassen hebben. Het begin van het schooljaar zijn deze klassen nog net als de voorgaande jaren. Bezig met vrienden, relaties, sport en zo min mogelijk met school zelf. 

Zenuwachtig in februari

Gaandeweg het jaar zie je deze klassen beetje bij beetje veranderen. Als je in het begin van het jaar tegen ze zegt dat ze goed moeten leren knikken ze braaf van ‘ja’ maar doen ze als ze thuis zijn van ‘nee’. Rond februari echter worden ze wat zenuwachtiger. Het schampere wegwuiven van verantwoordelijkheden maakt plaats voor een wat redelijkere deelname aan de lessen en elke keer als je de zin: "dit is belangrijk voor het examen" uitspreekt, zie je een aantal leerlingen ineenkrimpen.

Spoel dan nog twee maanden vooruit en je ziet leerlingen ineens een stukje bleker in de klassen verschijnen. De jongens die anders altijd achter in de klas grappen zitten te maken halen voor het eerst dat schooljaar hun aantekeningenschrift te voorschijn en hebben het over het algemeen te druk met stressen om de les nog te verstoren. .

Zenuwinzinking

Gek genoeg zijn dit niet de groep leerlingen die als eerst een zenuwinzinking krijgen. De groep die altijd voorin zit, actief mee doet met de les en het liefst de hele tijd huiswerk maakt is meestal ook de groep die je helemaal kapot ziet gaan tijdens deze tijd. Door hun rigoureuze zelfstudie weten ze vaak nog meer dan de docenten, maar toch gaan ze er van uit dat ze nog net zo goed een tentamen 14e eeuwse Chinese literatuur kunnen gaan maken met hoe weinig ze eigenlijk weten.

Grote angstaanjagende monsters

Toch is het voor deze leerlingen van belang te weten dat de eindexamens eigenlijk het grootste deel van de tijd goed gemaakt worden en dat slagingspercentages landelijk erg hoog liggen. Veelal komen mensen er na hun eerste examen achter dat de grote angstaanjagende monsters waar ze hun hele schooltijd al voor gewaarschuwd worden eigenlijk wel meevallen qua grootheid en angstaanjagendheid. De eindexamens zijn lang niet zo erg als ze lijken en als ze straks klaar en nagekeken zijn, en de leerlingen van nu de studenten van straks zijn, komen ze er achter dat het echte monster dan pas begint met brullen. 

 

Rotterdam_SW_Banner_large