Wat voor bedrijf is ZBC?

“We hebben de Belle Knoppe op de markt gebracht, de unieke Zeeuwse fietsbel. De Zeeuwse knop is van oudsher een accessoire die bij de Zeeuwse klederdracht hoort en is uitgegroeid tot een echt symbool. De vraag naar de Belle Knoppe blijft stijgen, mede dankzij gratis publiciteit via kranten en radio- en televiesomroepen. In de toekomst willen we als bedrijf een doorstart maken.”

Wat studeren jullie?

“Ik studeer Commerciële Economie, samen met nog een ondernemer uit ons team. Daarnaast bestaat ons team uit twee Engineering Design & Innovationstudenten, twee van de opleiding Sport- en Bewegingseducatie, een van Management, Economie & Recht, een bedrijfseconoom en een communicatiestudent.”

Is het bedrijf ontstaan vanuit deze studies?

“In het tweede jaar van alle genoemde opleiding zit de ‘student company’ in het pakket. Tijdens deze course zitten studenten van verschillende opleidingen bij elkaar. De groep moet onder begeleiding van een docent, bedrijfsbegeleider en een accountant een product bedenken en op de markt zetten. Gedurende één jaar moet de groep ondernemen, waarna het studentenbedrijf aan het einde van dat jaar weer geliquideerd moet worden. Het project wordt ondersteunt door de stichting Jong Ondernemen, die het benodigde lespakket biedt.”

Hoe is het begonnen?

“Omdat we allemaal Zeeuwen zijn en de Zeeuwse knop booming is, wilden we hier graag iets mee doen. Vervolgens is er gekeken naar hoe dit te combineren viel. Al snel kwamen we bij de fietsen terecht, waaruit de keuze voor een fietsbel is ontstaan.“Vervolgens moet je dan het productidee gaan ontwikkelen, door te tekenen en een prototype te printen. Met dit prototype zijn we op zoek gegaan naar producenten die dit product wilden ontwikkelen en produceren. Dit proces, van het ontwerpen tot produceren, heeft vijf maanden in beslag genomen.”

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe zijn jullie hieraan gekomen?

“Om bijvoorbeeld te kunnen opstarten, inkopen te doen en promotie op te zetten hadden we een startkapitaal nodig. Het vergaren van zo’n kapitaal was ook onderdeel van het leerproces van Jong Ondernemen. Het kapitaal is voornamelijk ontstaan door het aantrekken van aandeelhouders, voor het grootste deel bekenden van ons.”

Verdienen jullie er al (goed) aan?

“ZBC heeft in vier maanden tijd 10.000 Belle Knoppes weten te verkopen met een omzet van ongeveer 70.000 euro. Dit resultaat is nog niet eerder door een studentenbedrijf (binnen de course, red.) gerealiseerd.”

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

“Voor sommigen van ons is het lastig combineren omdat er enorm veel tijd en energie in het bedrijf zit. Werkdagen van 15 uur zijn geen uitzondering. Dit komt met name door het feit dat we zelf de Belle Knoppe produceren. De koppen en bellen worden namelijk los van elkaar geleverd, maar door ons in elkaar gezet en verlijmd. Dit zorgt af en toe voor lange avonden. Daarnaast heb je nog alle andere activiteiten én een reguliere studie. Ondernemen is dus hard werken.”

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

“Omdat de vraag blijft stijgen zal het bedrijf een doorstart krijgen. Het gaat goed én het is een geweldige ervaring. We hebben zo veel geleerd wat betreft ondernemen, dat we nog niet willen stoppen.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Wanneer je de kans hebt te ondernemen, pak deze dan. Durf te geloven in je idee en risico te nemen. Dit hebben wij ook gedaan en we hebben daardoor zoveel geleerd. Daarnaast maak je geweldige dingen mee; we zijn bij Giel Beelen op bezoek geweest, hebben het hoofdkantoor van ABN AMRO gezien en Joop van den Ende mogen ontmoeten, tijdens de finale van Jong Ondernemen. Ondernemen opent deuren voor je die anders nooit geopend zullen worden. Vergeet niet dat het wel hard werken is; inzet, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen zijn essentieel.”

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.