Wat voor bedrijf is Zeative?

“Zeative is een webbureau, gericht op het bedrijfsleven en gerund door jonge professionals.”

Wat studeer je?

“Ikzelf begin dit jaar aan mijn studie informatica aan de Universiteit van Amsterdam. Het merendeel van ons team doet dezelfde studie.”

Is het bedrijf ontstaan vanuit deze studie?

“Nee, andersom zelfs. Zeative bestaat inmiddels al bijna twee jaar, en informatica heb ik juist gekozen als uitbreiding op m’n werk. Een deel van wat ik doe is het begeleiden van talentvolle ontwerpers en ontwikkelaars, en door informatica te studeren verwacht ik dit door meer achtergrondkennis beter te kunnen doen.”

Hoe is het begonnen?

“Zeative staat sinds november 2011 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar het idee bestaat al veel langer. Ik denk wel bijna zes jaar, toen ik mezelf webontwikkeling aanleerde door bestaande websites aan te passen. Zo kwam ik in aanraking met HTML, CSS, en wat basisprogrammeertalen. Toen de eerste opdrachten via vrienden en kennissen binnenkwamen, kreeg ik het al snel veel te druk en besloot ik een deel uit te besteden. Destijds waren we met z’n tweeën en werkten we vanuit huis, tegenwoordig hebben we een team van zeven man en een kantoor in Utrecht.”

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe zijn jullie hieraan gekomen?

“Ja en nee. We zijn zonder startkapitaal begonnen, maar je hebt natuurlijk altijd geld nodig om verder te kunnen groeien en te blijven innoveren. Ik zie het regelmatig gebeuren dat jonge ondernemers 100 procent van de winst in eigen zak steken – hartstikke leuk natuurlijk, maar als je een serieus bedrijf op wilt zetten dat meer dan een jaartje meegaat, ontkom je er volgens mij niet aan om een deel van je winst terug te investeren in je bedrijf.”

Verdienen jullie er al (goed) aan?

“Jawel, maar daarnaast doen we – nog belangrijker – enorm veel ervaring op. We hebben met Zeative websites mogen verzorgen van bijvoorbeeld de Gemeente Rotterdam, het Canadese fashionlabel Obakki, telecomprovider *bliep en de grootste sportretailer van Europa, Decathlon. Door met zulke grote en internationale bedrijven samen te werken, leer je ontzettend veel en blijf je enorm gemotiveerd.”

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

“Poeh, goeie vraag. Héél goed plannen, en vervolgens ook daadwerkelijk aan die planning vasthouden. Daarnaast moet je natuurlijk je prioriteiten duidelijk hebben, zodat je al je energie kunt stoppen in zowel je studie als je onderneming. Het hebben van een kantoor heeft me hier persoonlijk erg mee geholpen, omdat je op die manier vaste werktijden kunt instellen (wat trouwens ook zonder kantoor kan, alleen heb je daar veel meer zelfdiscipline voor nodig). Tot vijf uur, bijvoorbeeld. Daarna kun je naar huis, avondeten, en je werk loslaten, zodat je in alle rust tijd aan je studie kunt besteden.”

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

“Zeative is het afgelopen anderhalf jaar enorm gegroeid, en ik hoop dat we die lijn in de toekomst door kunnen blijven zetten, zodat we uiteindelijk tot de beste webbureaus van Nederland behoren. Mijn droom is om ooit nog een keer een vestiging in Toronto op te zetten, zodat ik een goed excuus heb om regelmatig tijd in Canada door te brengen.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Volhouden! Ondernemen is allesbehalve regelmatig. Als het twee maanden slecht gaat met je bedrijf, betekent dat niet dat je op moet geven. Zulke schommelingen horen erbij. Als je in de betere maanden iets achter de hand hebt gehouden voor de minder goede maanden, hoef je je een stuk minder druk te maken en komt alles daarna vanzelf weer op z’n pootjes terecht.”

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.