Wat voor bedrijf is TicketSwap?

“TicketSwap is een online platform waar particulieren tweedehands e-ticket kunnen kopen en verkopen. TicketSwap lost het probleem op van een onveilige transactie via Facebook of Marktplaats, waar iemand vaak geld overmaakt zonder zeker te weten of er een ticket wordt ontvangen. Om te zorgen dat tickets die verkocht worden ook echt werken, hebben we een brede sociale controle ingebouwd. Je kunt niet anoniem een ticket verkopen, want dan is fraude veel te makkelijk. Daarnaast gaat het afrekenen gemakkelijk via iDeal en mogen tickets niet meer dan 120 procent van de aankoopprijs kosten, zodat we handelaren weren.”

Wat studeer je?

“Ik ben de enige binnen ons team die nog studeert. Ik ben bezig met het afronden van mijn master Business Administration aan de UvA. Ik heb een halve scriptie die nog afgemaakt moet worden, maar dat blijkt toch wel een uitdaging in combinatie met een bedrijfje dat zo lekker groeit.”

Is het bedrijf ontstaan vanuit deze studie?

“Nee, niet echt. Ik vond ondernemen altijd al interessant en heb daarom na mijn middelbare school gekozen om de IVA te gaan doen (‘autoschool’ in Driebergen, red.). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat een opleiding waar je zoveel mogelijk kanten leert kennen van een commercieel bedrijf. Het is dus niet vanuit een van mijn opleidingen ontstaan, maar ze zijn wel erg nuttig geweest. Niet per se om wat je leert, maar hoe je leert denken. Het echte leren komt toch pas als je bezig bent.”

Hoe is het begonnen?

“Frank, Ruud en ik zijn TicketSwap begonnen omdat we dachten dat een dergelijke dienst ontbrak. Aangezien Ruud en Frank al jaren ervaring hebben met het bouwen van websites was het voor mij een logische keuze om met hen in zee te gaan. Ik heb totaal geen kennis van websites bouwen, maar ik kwam met het idee van TicketSwap naar ze toe en zij geloofden er meteen in. We zijn eigenlijk direct begonnen en binnen 2 weken hadden we een draaiend platform.”

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe zijn jullie hieraan gekomen?

“Nee, omdat we alles zelf hebben gebouwd en gedaan heeft het ons niets gekost. Dit scheelt een boel zorgen en anders ben je ook snel een deel van je bedrijf kwijt aan een investeerder. We hebben wel een paar kansen gekregen toen we al draaiden om met een investeerder in zee te gaan. Gelukkig zaten we op dat moment al in de luxepositie dat we met de tickets die verkocht worden via TicketSwap de kosten konden dekken.”

Verdienen jullie er al (goed) aan?

“We houden er wel wat aan over, maar proberen zo veel mogelijk weer nuttig te besteden.”

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

“In het begin had ik nog vakken, toen ging het prima. Dan heb je echt verplichtingen en afspraken met groepjes en moet je thuis gewoon voorbereiden. De tijd die ik over had was ik met TicketSwap bezig. Nu ik alleen nog maar mijn scriptie moet maken, is het wel erg lastig. Vooral omdat TicketSwap nu in de zomermaanden heel hard is gegroeid en ik daardoor echt wel uit die stof ben. Het wordt zo snel mogelijk even door de zure appel heen bijten en mijn scriptie afronden.”Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf? “Ik denk dat we wel goed op weg zijn om de tweedehands ticketmarkt in Nederland sterk te verbeteren. Uit de reacties en de cijfers blijkt dat eigenlijk iedereen wel heel erg te spreken is over TicketSwap en daarom denk ik dat we nog sterk kunnen groeien. We zitten in ieder geval zeker niet stil en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Begin met een goed idee en werk dat uit. Bedenk ook hoe je geld wilt gaan verdienen, want dat is toch wel erg belangrijk om te kunnen starten en daarna te kunnen bestaan. In mijn ervaring is het cruciaal geweest dat we alle drie belang hebben in TicketSwap en daardoor alle drie echt het beste ervan proberen te maken. Zoiets kun je niet even uitbesteden.”

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.