Wat voor bedrijf is Spectics?

“Spectics is een internetbedrijf dat in het teken staat van het maken van websites, webshops, mediaconcepten, drukwerk, social mediacampagnes enzovoort. Alles dat met multimedia en webdesign te maken heeft.”

Wat studeer je?

“Ik heb hbo Communicatiesystemen aan de Hanzehogeschool Groningen gestudeerd en volg op dit moment een schakeljaar van de opleiding communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.”Is het bedrijf ontstaan vanuit deze studie? “Nee, eigenlijk heb ik mijn studie gekozen aan de hand van mijn interesse in dat vakgebied. Ik was er al mee bezig voordat ik ging studeren en door van m’n bedrijf heb ik besloten Communicatiesystemen te gaan studeren. Het is tegelijk opgestart. Ik ben rustig voor mijzelf begonnen en toen ik ging studeren heb ik er mijn bedrijf van gemaakt. Met Communicatiesystemen is dat goed te combineren omdat je in principe studeert wat je doet binnen je bedrijf. Dat maakt het ook gemakkelijker.”

Hoe is het begonnen?

“Uit eigen interesse.”

Heb je een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe ben je hieraan gekomen?

“Nee helemaal niet, ik kon gewoon vanuit huis beginnen. Je hebt in principe al een computer en de nodige software vanuit de opleiding. Daarmee kun je gewoon je ding doen. Je levert een dienst waar je geen inkoop of grote apparaten voor nodig hebt of investeringen die je van tevoren zou moeten doen. Met een computer en gratis software zou iedereen een website kunnen maken als je dat zou willen. Dus een startkapitaal heb je niet nodig. Alleen je eigen bloed, zweet en tranen.”

Verdien je er al (goed) aan?

“Het is op dit moment naast mijn studie een hele leuke bijbaan. Lucratief, laat ik het maar zo zeggen. Als ik meer gas zou geven zou ik er meer aan kunnen verdienen, ook voltijd. Als je het naast je studie doet is het gewoon een heel goed betaalde bijbaan, dus dat is prima op dit moment.”

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

“Het is even wennen nu ik op de universiteit zit, omdat je toch iets meer moet doen dan op het hbo. Op dit moment gaat het goed. Het voordeel van een eigen bedrijf is dat je flexibel bent. Je kunt zelf bepalen wat en wanneer je iets doet. Je bent niet gebonden aan vaste tijden of dingen die je echt moet doen voor iemand anders. Als ik niet wil werken dan werk ik niet. Er is niemand die tegen mij zegt dat ik móet werken. Dat is een heerlijk gevoel.”

Hoe zie je de toekomst van het bedrijf?

“Positief. Ik wil er absoluut mee verder na mijn studie. Ik wil niet zeggen dat ik het altijd wil blijven doen op de manier zoals het nu gaat. Op dit moment heb ik wel heel veel flexibiliteit maar geen vrijheid. Ik wil bepaalde bedrijfsprocessen zo gaan omvormen dat ik ook een stukje vrijheid erbij krijg. Hoe dat vorm gaat krijgen moet ik gaan zien na mijn studie.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Doe wat je echt leuk vindt! Dan ben je bereid er meer energie in te steken, er harder voor te werken en betere producten af te leveren. Twee is focus. Focus je op een bepaald doel en stop niet voordat je dat doel bereikt hebt. Zorg dus ook dat het iets is dat je echt wilt bereiken, anders is het lastig je focus te houden. Tot slot, wees beter dan wie dan ook. Wees integer, wees eerlijk en zorg dat je product ontzettend goed is.”

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.