Daarnaast volgen Rink (28) en Laurens (27) ook nog de opleiding sportkunde en runnen ze een succesvolle e-commerce onderneming in voedingssupplementen. Hoe is het om eigen baas te zijn én te studeren? En hoe verdeel je tentamenstress, deadlines en het draaiende houden van een onderneming? Studenten.net ging op onderzoek uit.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een eigen sportschool op te richten?

Laurens en ik zijn vanaf jongs af aan al beste vrienden. Zo hebben we samen in het voetbalteam gezeten, de F’jes toentertijd. Daarnaast hebben we ook nog wedstrijden geskateboard. Vanuit onze sportloopbaan hebben we samen een passie ontwikkeld voor sport. Naarmate we ouder werden heeft onze passie voor sport zich verplaatst naar fitness en krachttraining. We vonden dit zo leuk, dat we beiden de opleiding sportkunde zijn gaan volgen. In het tweede en derde jaar van onze studie kwamen we op het idee om een kleinschalige personal training studio op te zetten. Dit liep uiteindelijk zo goed dat we een grotere ruimte nodig hadden. De rest is geschiedenis.

Om een sportschool op te kunnen zetten moet je een aardig startkapitaal hebben, hoe hebben jullie dit kunnen financieren?

Tweeënhalfjaar geleden hebben we al onze DUO spaarcenten bij elkaar geraapt en zijn we begonnen in een kleine huiskamer in een oud herenhuis in Groningen. Dit pand konden wij voor een klein bedrag per maand huren, waardoor we heel veel konden sparen. Ook hebben we onszelf niet uitbetaald in het eerste jaar, zodat we een buffer konden opbouwen. Daarnaast hebben we ook veel steun van familie en vrienden gehad, bijvoorbeeld met verbouwen. Uiteindelijk hadden we hierdoor net voldoende om een ‘echte’ sportschool op te zetten. 

Wat maakt jullie sportschool leuker dan andere sportscholen?

Wij focussen ons voornamelijk op de sfeer, begeleiding en community. Zo staat er altijd een personal trainer op de vloer. Het community gevoel proberen we te creëren door de compacte omgeving en het feit dat we een maximum ledenaantal hebben. Daarnaast hebben we ook nog unieke fitnessapparaten die niet in de meeste sportscholen te vinden zijn. Een voorbeeld hiervan is een hardloopband die schuin omhoog staat, zodat je meer getriggerd wordt dan op een normale hardloopband. 

Is het hebben van een eigen onderneming een beetje te combineren met een studie?

Heel eerlijk, we hebben allebei wel wat (bewuste) studievertraging opgelopen. Ik zit in het derde jaar van mijn afstuderen, en Laurens in het tweede. Dit komt voornamelijk omdat we te maken hebben met de openingstijden en er veel tijd zit in het opbouwen van de onderneming. Laurens en ik doen samen de gehele openingstijden, wat inhoudt dat we hier twaalf uur per dag zitten. Hierdoor blijft er weinig tijd over om te studeren. 

Hoeveel uur ben je dan aan het studeren, en hoeveel uur bezig met je bedrijf?

Gemiddeld werk ik 70 uur per week en besteed ik 5 uur aan studeren. 

Kun je dingen die je leert tijdens je studie direct toepassen op je eigen onderneming?

Als student word je niet echt voorbereid op ondernemen, maar je krijgt wel een aantal vakken die aansluiten bij het ondernemen. Voorbeelden hiervan zijn marketing en communicatie, netwerkencompetenties, het werken in teamverband en het vak maatschappelijk ondernemen. Als personal trainer kan je ook cursussen volgen op de opleiding. Ook heeft Laurens een mooi ondernemersproject in zijn minor opgezet en heb ik mijn stages bij de sportschool verricht. Dankzij deze mogelijkheden en vrijheid van de Hanze Hogeschool konden we dit opzetten. Het ondernemen wordt dus erg gestimuleerd.

Hoeveel medewerkers hebben jullie nu in dienst?

Op dit moment hebben we 3 tot 5 mensen voor ons werken.

Hoe zorgen jullie dat mensen jullie sportschool ontdekken?

Wij hebben een hele specifieke strategie uitgekozen voor onze marketing. Zo doen we veel met online marketing, met name op Instagram. We hebben wel een redelijke vorm van agressieve marketing ontwikkeld. Zo werken we met een Instagrambot die de volgers van concurrenten uitnodigt om onze sportschool uit te proberen. Daarnaast hebben we een direct-lead-call-system ontwikkeld om geïnteresseerd mensen direct terug te kunnen bellen als ze interesse hebben getoond in een Instagram advertentie. 

Valt er een beetje op te boksen tegen de grote fitness ketens?

Dat is inderdaad lastig, met name omdat de marketing van de ketens tot in de puntjes geregeld is. Zo richten wij ons op opties die de ketens niet kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld hotel fitness en een persoonlijke aanpak in de sportschool. Daarnaast geven wij bedrijven met weinig werknemers een bedrijfspas waarmee ze met het hele bedrijf kunnen sporten op een pas. Verder probeer ik iedere week af te spreken met een (nieuw) bedrijf uit Groningen om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Verdienen jullie op dit moment meer dan de meeste studenten of vallen de verdiensten tegen?

Alles wat je verdient stop je eigenlijk terug in de onderneming. Ik kan zeggen dat we met het bedrijf meer verdienen dan de meeste studenten, maar privé hebben we daar niet meer profijt van. Je mag namelijk niet zoveel bijverdienen als student. 

Hoe zien jullie de toekomst van jullie bedrijf?

We willen ons richten op de maximale capaciteit van de ruimte, dat is 250 leden. Het is voor ons haalbaar om dit ongeveer binnen tweeënhalfjaar jaar te realiseren. Daarnaast willen we ons meer bezig houden met het creëren van sportschool concepten, waarbij we dus meer zitten aan de ondernemerskant dan aan de uitvoerende kant. Daarnaast ambiëren we ook meerdere vestigingen of andere type ondernemingen. Zo hebben we namelijk ook een mooi pand op het oog voor een glow in the dark midget golfbaan!

Wat zouden jullie andere studenten die dromen van een eigen onderneming aanraden?

Gewoon doen! Maak een concept en werk het uit, zoek een netwerk en begeef je in een omgeving waarin mensen elkaar stimuleren om te ondernemen. 

Laatste vraag, hebben jullie zelf nog tijd om te sporten?

Ja, we sporten zelf elke dag! Vanwege de vragen die we krijgen op de sportschool sporten we eigenlijk ook nog te lang haha. Zo sporten we verspreid over de dag soms wel rond de drie uur! Los daarvan proberen we elke dag te sporten om ons hoofd leeg te maken.

Meer weten over de sportschool van Rink & Laurens? Je kunt ze checken op www.pushenpull.nl