Hoe ben je erop gekomen om een muziekschool te starten?

“Ik volgde al heel lang lessen aan de muziekschool van Vlaardingen. De school draaide volledig op subsidies en het werd steeds duidelijker dat ze failliet zouden gaan. Toen dit ook echt gebeurde, werden alle instrumenten verkocht. Mijn vriend Erik en ik kochten alle instrumenten op met geld dat we nog hadden van een erfenis. “We wilden de muziekschool laten draaien zonder subsidie, omdat we zagen hoe dat met de vorige muziekschool ging. De kosten proberen we nu laag te houden door zo veel mogelijk zelf te doen. Dat lukt ook aardig. We zijn nu twee maanden geopend en hebben ongeveer 40 leerlingen.”

Was het altijd al je droom om een eigen muziekschool te hebben?

“Nee, totaal niet. Mijn moeder heeft een eigen zaak, dus ik zag dat zij daar altijd mee bezig was. Dat wilde ik niet. Ik vond het dan ook heel eng toen ik die omslag maakte. We hebben echt een sprong in het diepe gemaakt. Erik zag er gelukkig meteen al de potentie van in en sleepte me er doorheen. Op een gegeven moment zag ik het ook helemaal zitten. Het is toch fantastisch om de hele dag met muziek bezig te kunnen zijn en kinderen muziek te leren maken?! We kunnen nu geld verdienen met onze passie.”

Hoe combineer je het met je studie?

“In de zomervakanties hebben we heel veel proberen te doen. Erik is al afgestudeerd, maar werkt ook nog bij een aannemersbedrijf. We hebben dus allebei een dubbele baan en werken ons van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat een slag in de rondte. Inmiddels kunnen we het redelijk combineren. Het gaat steeds meer vanzelf. ”

Kun je een dag uit je leven beschrijven?

“Vrijdag is mijn drukste dag. Ik sta dan om 05:30 uur op, om naar mijn stage te gaan. Ik geef muziekles aan middelbare scholieren. Daarna moet ik nog naar school. Na school ga ik snel naar de muziekschool, eet ik even wat en dan beginnen mijn zanglessen. De zanglessen duren tot 21:15, maar daarna ga ik nog niet naar huis: we zijn iedere dag tot 22:00 uur open. Eenmaal thuis proberen we het wel zo min mogelijk over de zaak te hebben. We proberen werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Nu lukt dat nog niet helemaal, maar we zitten ook nog in de opstartfase. We moeten nu echt even alles geven, daarna zien we wel weer!”

Hoe veel verdien je ongeveer?

“Eerlijk gezegd verdienen we nu nog niets. Het is nu voornamelijk nog investeren en we weten nog niet precies wanneer we winstgevend gaan worden. We willen het eerst groot maken en er dan iets uit gaan halen. Het is wel lastig. Met mijn studiefinanciering dek ik maar weinig kosten, dus Erik dekt nu het meeste. We stoppen binnenkort wel even met investeren, anders komen we misschien wel onder de armoedegrens.”

Heb je nog plannen of dromen voor na je studie?

“We willen heel graag op termijn een tweede vestiging openen. Ook wil ik gewoon heel veel muziek gaan maken met Erik, zodat wij misschien ook wel kunnen gaan optreden. Ik wil me meer gaan focussen op de uitvoerende kant en minder op de managementkant. Ik wil heel veel les gaan geven.”