Wat voor bedrijf is MyStudyBook.nl?

“MyStudyBook.nl is een onafhankelijke studieboekenzoeker die ruim 1.500 studieboekenlijsten heeft verzameld van alle hogescholen en universiteiten in Nederland. De student kan z’n studie selecteren en vindt dan in één oogopslag alle benodigde studieboeken. Ze kunnen daarna gelijk via Bol besteld worden. Ook de beschikbare tweedehandsboeken staan erop, zodat de student ontzettend veel kan besparen op studieboeken.”

Wat studeren jullie?

“Zowel Jorrit (derdejaars) als ik (vierdejaars) studeren Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Zelf heb ik me gespecialiseerd op het gebied van ondernemerschap en sales.”

Is het bedrijf ontstaan vanuit de studie?

“Niet direct, ik zou het eerder omdraaien. Ik ben de studie gaan volgen vanuit de passie voor het ondernemen. Op vrij jonge leeftijd (13) had ik al mijn eerste onderneming, destijds één van de grootste websites van Nederland. Het was een online internetspel met vele duizenden spelers van de Benelux. Zonder ervaring ben ik toen gestart en dat bleek een groot succes. “Vanaf dat moment wist ik dat ik verder wilde in het ondernemerschap en enkele jaren later begon ik dan ook met mijn studie. Ik schrok ontzettend toen ik voor het eerst boeken moest kopen. De boeken tweedehands kopen kon toen al wel, maar het was vooral lastig de juiste druk en een betrouwbare verkoper te vinden. Toen ik voor het derde jaar opnieuw boek voor boek moest kopen, wist ik dat ik studenten wilde helpen eenvoudig boeken te kopen. “Het concept van op een visuele manier de studieboekenlijsten tonen en vervolgens direct je studieboeken aanschaffen heb ik toen gepresenteerd bij Bol.com. Zij waren zo enthousiast en onder de indruk van het concept, dat we direct aan de slag zijn gegaan.”

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad?

“Een echt ‘startkapitaal’ hebben we niet nodig gehad, maar ze zeggen niet voor niets dat je eerst moet zaaien en dan pas kan oogsten. Dat is bij ons niet anders, het geluk is echter wel dat de financiële investering die wij zelf hebben gedaan relatief laag was. Het zat hem bij ons toen met name in de tijd voor het ontwikkelen van de software en het verkrijgen en toevoegen van de juiste boekenlijsten. Groot voordeel aan dit alles is dat wij, doordat we alles in eigen beheer hebben gedaan, zelf volledig zeggenschap hebben over de koers die we varen.”

Verdienen jullie er al (goed) aan?

“De afgelopen weken hebben we heel veel aanvragen van studenten gehad voor het toevoegen van hun studieboekenlijst. Wij beleven onze piek natuurlijk rond juli/augustus, vlak voor het begin van het studiejaar. We hebben inmiddels dan ook al een leuke omzet gerealiseerd. Wat vooral leuk is, is dat we zo ontzettend veel leuke en positieve e-mails krijgen van studenten, na hun aankoop. Rond december/januari verwachten we weer een piekmoment. Wat het op gaat leveren is nog lastig in te schatten, maar we verwachten mooie omzetten.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Heel simpel; start een bedrijf waar jij volledig in gelooft en zorg dat je in staat bent om de corebusiness zelf of met je team te realiseren. Probeer in het begin niet of zo min mogelijk afhankelijk van anderen te zijn. Verder gaat het niet alleen om het idee of het product, maar vooral om het team dat erachter staat en het ook daadwerkelijk uitvoert.”

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.