Wat voor bedrijf is De Lichtbel?

“Met De Lichtbel produceren en verkopen we fietsbellen met ledverlichting erin. We hebben vier varianten: roze, blauw, zwart en chroom.”

Wat studeren jullie?

“We studeren Small Business & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen.”

Hoe is het begonnen?

“Een van de opdrachten in het eerste jaar van onze studie is het opstarten van een eigen onderneming, waarmee je een product verkoopt. Vanuit de opleiding krijgen we begeleiding van een coach. Wij wilden een oplossing voor een probleem zoeken. Het viel ons op dat in Groningen maar weinig mensen met goede verlichting rondfietsen. Daarbij weten veel mensen niet dat een bel verplicht is. Die twee dingen hebben we gecombineerd. In september begonnen we met het opstellen van plannen, in januari verkochten we de eerste bel en inmiddels hebben we er al meer dan honderd verkocht.”

Hadden jullie een startkapitaal nodig?

“We zijn gestart met een aandeelhouderskapitaal. Zelf hebben we twee aandelen en verder hebben familieleden en vrienden aandelen gekocht. In totaal hebben de dertig aandeelhouders ongeveer €700 bij elkaar gebracht. Hiermee hebben we de eerste inkopen gedaan. Ook hebben we een klein bedrag aan marketing besteed: visitekaartjes en de aankleding van een stand.”

Verdienen jullie er al (goed) aan?

“We maken een leuke winst, maar tot nu toe gebruiken we de winst om opnieuw in te kopen. Als je kijkt hoeveel manuren we erin steken, dan is het niet rendabel. Op dit moment hebben we dus nog een bijbaantje nodig, maar het zou mooi zijn als we dit op den duur als bijbaan kunnen doen.”

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

“Wij hebben wekelijks één dag vrij van onze studie. Naast studeren kunnen we die tijd ook in ons bedrijf stoppen. Op dit moment zijn we per persoon ongeveer zestien uur per week kwijt aan De Lichtbel. Die gaan vooral in het produceren zitten. We zetten de bellen zelf in elkaar. Zo moeten er gaatjes in de bellen worden geboord en voornamelijk het solderen kost veel tijd. Vooral in de tentamenperiode is dat wel pittig.”

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

“In juli moeten we het bedrijf liquideren, dat betekent dat we de aandeelhouders moeten uitbetalen. Een aantal van ons wil er zeker mee verder. We moeten dan kijken hoe we verder gaan. Nu loopt het in ieder geval heel goed. We hebben al meer dan 110 bellen verkocht en hebben nog heel wat bestellingen open staan. Het succes wordt wel een beetje een probleem, aangezien we ongeveer 25 bellen per week kunnen produceren. Het zijn er natuurlijk nog geen duizenden, maar daar willen we wel graag naartoe. Daarom gaan we kijken of we het productieproces kunnen onderbrengen bij sociale werkplaatsen in en om Groningen. Dan is het voor ons dichtbij, zodat we kunnen bijsturen als dat nodig is, en kunnen we mensen hier aan het werk houden. Op dit moment zijn we in gesprek met een keten van fietsenhandels die iets in onze bel ziet. Ook mogen we voor een thuiszorgbedrijf een prototype maken voor op een rollator. Het blijkt dat veel ouderen in het donker nog de straat op gaan, maar slecht zichtbaar en hoorbaar zijn. Bovendien worden rollators niet allemaal meer door de zorgverzekering betaald. Als een oudere meer geld heeft betaald voor een rollator, willen ze ook leukere accessoires. Je hebt bijvoorbeeld allerlei parapluhouders en zonneschermen – de Lichtbel zou daar ook goed in passen.”

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

“Geloof in je bedrijf en ga ervoor. Ook moet je je kansen en talenten maximaal benutten. Wij hebben iedereen op de plek gezet waar hij of zij goed in is. Zo hebben we een financiële afdeling, een afdeling productie en een afdeling in- en verkoop.”