Wat voor bedrijf is Compatree?

"Compatree is de maker en bedenker van de Tab-Stand, een tablethouder gemaakt van bureaulampen. We zijn een student company van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. We hebben een leuke retro-oplossing gevonden die erg gebruiksvriendelijk is en het probleem van een pijnlijke nek oplost."

Wat studeren jullie?

"Compatree bestaat uit zeven enthousiaste studenten. We studeren allemaal Technische Bedrijfskunde aan de HAN. Het bedrijf is ook vanuit de opleiding ontstaan."

Hoe is het begonnen?

"In het derde jaar van de studie Technische Bedrijfskunde ga je een jaar bezig met het project student company. Het is de bedoeling dat je binnen een jaar met ongeveer zes of zeven studenten een succesvolle onderneming probeert op te zetten. Na een aantal brainstormsessies kwamen op het idee om het probleem van de 'tabletnek' aan te pakken. Zo is de Tab-Stand ontstaan. De HAN ambieert duurzaam ondernemerschap, vandaag de link met de oude bureaulampen."

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe zijn jullie hieraan gekomen?

"Tijdens het project is het de bedoeling dat je aandeelhouders vindt om je project te kunnen financieren. Elke aandeelhouder kan maximaal twee aandelen kopen van twintig euro per stuk. Wij wisten 62 aandelen te verkopen en hadden dus een startkapitaal van 1240 euro."

Verdienen jullie er al (goed) aan?

"Op dit moment loopt de verkoop gestaag. We hebben ten opzichte van andere student companies weinig verkocht. Dit komt doordat wij in verhouding een veel duurder product aanbieden. De afgelopen maand hebben we een order van twaald stuks binnen weten te halen, wat van grote invloed is op onze financiën. Daarnaast zijn we bezig met een mogelijke overname. Als deze overname plaatsvind kunnen we mogelijk het geld van de aandeelhouders verdubbelen."

Hoe combineer je studeren en ondernemen?

"Op dit moment lopen vijf mensen stage, vier dagen per week. Elke vrijdag kunnen we aan de student company werken. Deze dag staat dan ook helemaal in het teken van Compatree. Naast stage moet er ook nog een aantal uren in Compatree gestoken worden."

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

"We zijn bezig met een mogelijke overname, waardoor we aandeelhouders tevreden kunnen houden. We hopen natuurlijk dat Compatree na de doorstart een enorm succes wordt!"

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

"Blijf in je product geloven, verdiep je in je markt en ga er voor de volle 100 procent voor!"

Elke twee weken interviewen wij een studentondernemer over zijn of haar eigen bedrijf. Heb je ook een eigen bedrijf en lijkt het je leuk jezelf in de rubriek 'Student & Ondernemen' terug te zien? Mail dan naar redactie@studenten.net en wie weet sta jij over twee weken in deze rubriek.