Broccoli

Het staat bekend als superfood. Broccoli zou namelijk de ontwikkeling van kanker kunnen voorkomen door de antioxidant sulforafaan. Kook je de broccoli, dan maak je het myrosinase enzym kapot die zorgt voor de aanmaak van de anticxidant. Broccoli kun je daarom het beste rauw eten, maar dat is misschien niet zo lekker. Je kunt het ook stomen, zo is het toch een beetje zacht maar blijven de voedingsstoffen bewaard.

Wortels

In deze oranje stengels zit bèta-caroteen. Het lichaam zet dit stofje om in vitamine A, wat bijdraagt aan een goed immuunsysteem. Wanneer wortels gekookt worden komt er meer van dit stofje vrij dan wanneer je ze rauw eet. Ze schijnen ook nog eens goed voor je ogen te zijn. Maak bijvoorbeeld eens wortelsoep.

Spinazie

Deze bladgroente bevat meerdere goede stoffen. Zo zorgt het ervoor dat onze bloeddruk op peil blijft en is het rijk aan vitamine A en C, die weer goed zijn voor ons immuunsysteem. Dat is nog niet alles, het zorgt er ook nog eens voor dat onze botten sterk en gezond blijven. Genoeg redenen dus om deze groente te eten. Je kan spinazie het beste rauw eten, zo blijven al deze stoffen bewaard. Lekker in een wokgerecht of als toevoeging aan een salade.

Spruitjes

Er zou een verband zijn tussen het eten van spruitjes en het in mindere mate voorkomen van borst- en prostaakanker. Ze bevatten vitamines zoals vitamine C, B6 en foliumzuur. Om deze stoffen het beste tot je te nemen moet je de spruitjes koken. Maak eens een stamppot van spruitjes of spruitjes uit de oven met kaas.

Rode pepers

Deze pittige dingen bevatten twee keer zoveel vitamine C, wat bijdraagt aan het immuunsysteem, dan een sinaasappel. Kook je rode pepers, dan daalt het vitamine C-gehalte gigantisch. Eet ze dus rauw om er zo veel mogelijk voedingsstoffen uit te halen.

Boerenkool

Het is rijk aan allerlei soorten vitamines. Het draagt bij aan een goede huid, gezond bloed en een goed immuunsysteem. Kook je het, dan raak je minstens een derde van de vitamines kwijt. Als je het kookt, gebruik dan in ieder geval zo weinig mogelijk water en kook het voor een korte tijd. Beter nog: stoom het. Of maak in plaats van een stamppot boerenkool eens een lekkere boerenkoolsmoothie.

Bron: Daily Mail