Je zit in de laatste weken van je studie, wat je na deze tijd gaat doen is onduidelijk. Wat nu? Naar banen gaan zoeken natuurlijk, maar je woont inmiddels op jezelf en rondkomen wordt moeilijk. Nu is het moment om te gaan nadenken over een uitkering.

 

Waarom een uitkering?

Het is fijn om geld te ontvangen terwijl je op zoek bent naar een baan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je achterover gaat zitten en het geld ziet verschijnen op je rekening, je moet er wel wat voor doen. Je moet bijvoorbeeld een bepaald aantal sollicitaties per week doen (het aantal verschilt per persoon). Hou er rekening mee dat per 1 januari 2016 er weer regels zijn veranderd omtrent uitkeringen. Zo wordt na een half jaar WW-uitkering élke baan als passend gezien. Dit houdt in dat je zoektocht niet meer afhankelijk is van je opleiding en/of inkomen, dit betekent in de praktijk dat je geschikt bent voor iedere baan die langskomt.   

 

WW-uitkering

 • Wanneer kom je in aanmerking?
  Je moet in de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken gewerkt hebben. Bijbaantjes worden ook gezien als werk, als je minimaal 5 uur per week hebt gewerkt. Je moet daarnaast direct kunnen beginnen met een nieuwe baan.
 • Wanneer beginnen met aanvragen?

  Als je in aanmerking komt voor de WW-uitkering, kan je dit het beste aanvragen nadat je klaar bent met je studie. Studiefinanciering wordt gezien als inkomen, als je de uitkering aanvraagt tijdens je studie wordt je aanvraag geweigerd. Het is wél belangrijk dat je de aanvraag doet binnen een week nadat je inkomen wegvalt.

  Wanneer je geen inkomen meer hebt, komt er veel op je af. Daarom heeft het UWV een handige checklist WW opgesteld..

 • Hoe lang ontvang je de WW-uitkering De basisuitkering staat op 3 maanden. Hiernaast worden je werkjaren ook omgerekend naar maanden die je nog uitbetaald krijgt (2 jaar gewerkt = 2 maanden WW-uitkering). Ook hierbij tellen je bijbanen mee.
 • Hoeveel geld krijg je?
  Je krijgt de eerste twee maanden 75% van je laatste maandloon, na deze twee maanden verandert het bedrag naar 70% van je laatste maandloon.
 • Wat als ik een klein bijbaantje ernaast heb?

  Als je naast je WW-uitkering weer gaat werken, is de kans groot dat je uitkering stopgezet wordt. De inkomsten die je naast je uitkering verdient, trekt het UWV af van je WW-maandloon. De eerste 2 maanden wordt 75% van je inkomsten uit werk van uw WW-uitkering afgetrokken. En vanaf de derde maand wordt dat 70%. Zijn je inkomsten uit werk meer dan 87,5% van je WW-maandloon? Dan stopt de uitkering.

  Kort uitgelegd: Je krijgt voor een bepaald aantal uren een WW-uitkering (bijvoorbeeld: als je in het verleden 10 uur per week werkte, krijg je voor die uren betaald). Werk je nu meer dan de helft van die uren (bijvoorbeeld: je werkt nu 6 uur), dan vervalt je WW-uitkering.

 • Wat gebeurt er nadat de WW-uitkering verloopt?
  Als je na je WW-periode nog geen werk gevonden hebt ga je de bijstand in.
 • Wat je moet doen voordat je een bijstandsuitkering krijgt 
  Als je jonger dan 27 bent en niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering, kun je aanspraak maken op de bijstand.
 • Hoe gaat dit in z’n werk? 
  Als je een bijstandsuitkering aanvraagt - en je bent onder de 27 - moet je eerst vier weken intensief op zoek naar een baan of een studie. Je krijgt opdrachten mee van een consulent. Na deze vier weken checkt de consulent of je je aan de gemaakte afspraken hebt gehouden en of je inmiddels een baan hebt gevonden. Mocht je niets gevonden hebben, dan gaat de consulent een plan van aanpak met je maken en ga je de bijstand in. Het plan van aanpak is erop gericht om jou zo snel mogelijk uit de bijstand te krijgen. Tijdens deze periode krijg je nog geen bijstandsuitkering.
 • Wanneer beginnen met aanvragen? 
  Op het moment dat je het aanvraagt, ga je direct vier weken naar werk zoeken. Het is daarom handig om dit te doen als je zeker weet dat je er de volgende vier weken genoeg tijd en ruimte voor hebt.
  Wat als het niet succesvol is? Als je de afspraken niet nakomt of nalatig bent in je zoektocht dan word je gekort op je eventuele bijstand. In het ergste geval krijg je zelfs helemaal geen bijstand.

 

Bijstandsuitkering

 • Wanneer kom je in aanmerking?Als je net uit de WW komt en nog geen baan hebt gevonden, als je na die vier weken van intensief zoeken naar een baan, nog geen werk hebt gevonden, of als je ouder bent dan 27. Je moet de bijstand zien als een laatste vangnet.
 • Waar kan ik bijstand aanvragen?Je kunt bij je eigen gemeente aankloppen voor de bijstandsuitkering. Je hebt recht op bijstand vanaf het moment dat je deze aanvraagt bij je gemeente.
 • Hoogte van een uitkering?Als je niet samenwoont, ontvang je in 2017 maandelijks € 982,79 aan bijstandsuitkering (dit is inclusief vakantiegeld). Je gemeente kan nog wel bepalen dat je een lager bedrag krijgt als je net gestopt bent met een opleiding waarvoor je studiefinanciering of een tegemoetkoming kreeg.
 • Kan je bijverdienen met bijstandsuitkering? Het mag, maar dit wordt wel afgetrokken van het bedrag dat je ontvangt. Ben je boven de 27, dan mag je een deel van je bijverdiensten houden (het eerste half jaar: 25%, met een maximum van € 194). Wat zijn je rechten en plichten?

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, ben je verplicht om op zoek te gaan naar een baan. Je gemeente kan je bijstand stopzetten als ze denken dat jij er niets voor doet. Je moet veel papierwerk bewaren en bijhouden, zoals sollicitatiebrieven en e-mails, om te laten zien dat jij hard werkt om een baan te vinden.


Bronnen: Judex, Werk.nl, IASZUWV