Als je op kamers gaat wonen of gaat verhuizen naar een andere woonruimte, dan heb je voldoende reden om weer eens een bezoekje te brengen aan ieders favoriete Zweedse meubelgigant. Of je nou een nachtkastje wil toevoegen aan je interieur, een nieuwe pan nodig hebt of simpelweg je gehele hebben en houden wil vervangen, in de IKEA vind je het. Zo’n middagje shoppen brengt doorgaans vele avonturen en herkenbare taferelen met zich mee.

Alles uitproberen

De charme van de IKEA is dat alles wat ze verkopen, uitgestald en opgebouwd aanwezig is in de winkel. Met andere woorden, naast dat je alles kan zien, kan je het vooral ook uitproberen. Lampen aan- en uitzetten, neerploffen in een bank, languit op het matras; alles kan. Tijdens een dagje IKEA kan iedereen zijn of haar diep weggestopte 12-jarige innerlijk even vrij loslaten (iedereen heeft het, ontken het maar niet). En iedereen die braaf het gangpad volgt? Die snappen niet hoe de IKEA werkt.

 

Het IKEA-restaurant

Shoppen en slenteren veroorzaakt trek en gelukkig speelt de IKEA ook daar zeer handig op in. Aan het einde van de rit parkeer je jezelf in de restauratie van de winkel voor een portie spotgoedkope Zweedse gehaktballetjes en andere gemakkelijke gerechten. Voor de liefhebber kun je vervolgens de laatste lege ruimte in je auto vullen met allerlei Zweedse gerechten waar je de naam nog niet eens van kan uitspreken, om zo jouw IKEA-ervaring ook te voorzien van een culinaire invalshoek.

 

Racen door het magazijn

Tot mijn verbazing zie ik niet veel mensen dit doen, maar in het zelfbedieningsmagazijn van de IKEA kun je uitstekend steppen/racen op de wagentjes waarop je je meubilair hoort te stapelen. Een gladde ondergrond, goed geoliede wieltjes en zeeën van ruimte om indrukwekkende manoeuvres te kunnen maken. Het lijkt net alsof de klant wordt gestimuleerd om de innerlijke Verstappen hier los te laten.

 

Meer kopen dan gepland

Een ander verschijnsel waar je niet veel aan kunt doen, is dat je altijd met meer spullen thuis komt dan je van plan was om te kopen. Alles in de IKEA wordt op een bijzonder verleidelijke en toegankelijke manier aan je gepresenteerd en is daarnaast zeer aantrekkelijk geprijsd. Het mag geen verrassing zijn als blijkt dat allerlei spullen zich in je wagentje hebben verzameld onderweg, zonder dat je je daar bewust van was.