Op de middelbare school deed ik voor bijvoorbeeld kerst of oud en nieuw wel eens een stropdas om. De eerste keer leerde m’n vader hoe ik deze moest strikken. Tot het einde van mijn middelbareschoolcarrière heb ik deze knoop gebruikt.Letterlijk gebruikt, want ik legde de stropdas altijd geknoopt weer in de kast.

Toen ik ging studeren, en aan m’n huisgenoot vroeg: “Hoe strik jij eigenlijk een stropdas?”, bulderde hij van het lachen. Wie zegt er als student nou stropdas, een das, da’s de echte naam.

Wanneer draag je een das?

 Een das draag je bij plechtigheden als de opening van het academisch jaar van de Erasmus Universiteit, of als je bij je oma op bezoek gaat, of wanneer je jasje-dasje gaat stappen op de Witte de With.
Veel burgers vinden dat dassen ouderwets, oubollig en autoritair zijn, maar voor studenten is een mooie das goud waard.

Verschillende knopen

Op internet staat een scala van manieren om de das te knopen en iedereen heeft een voorkeur bij het knopen van dassen.
Aantal voorbeelden:
Four in Hand
Halve Windsor
Dubbele Windsor

Zelf gebruik ik vaak een halve Windsor. Door de ietwat asymmetrische vorm van de das is de oubolligheid weg, en lijk je ook niet op een bankier.

Stoffen

Dassen worden van verschillende stoffen gemaakt. Een das is meestal gemaakt van zijde, polyester of katoen. Zijden dassen zijn van hogere kwaliteit dan dassen van bijvoorbeeld polyester en zullen minder stijf worden na lang gebruik. 
Wees zuinig op je das, dan kan -ie jarenlang mee. 

Oefenen baart de knoop. Succes!