Ik was een rasechte Brabander, geboren en getogen. Ik had de zachte g, zoop me elk weekend compleet te pletter en had ook last van de flinke portie vreemdelingenhaat die je meekrijgt in een klein dorpje. Het was dan ook niet met alle liefde dat ik naar Rotterdam vertrok, de stad sprak me totaal niet aan en ik weigerde op kamers te gaan. Brabant was nog steeds mijn thuis en dat zou het ook altijd blijven.

Wat heeft Rotterdam met mij gedaan?

Spoel even zes jaar vooruit en hier zit ik dan, in het zonnetje, op een terras een stukje te schrijven over waarom Rotterdam geweldig is. Brabant zie ik nog steeds wel een beetje als mijn thuis - maar als ik nu de keuze zou krijgen om voor altijd in Rotterdam of in Brabant te gaan wonen zou ik niet meer zeker weten wat ik zou antwoorden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat heeft Rotterdam met mij gedaan dat ik mijzelf er steeds vaker op betrap een bakkie te doen in plaats van een kopje koffie te nemen?

Warme gevoelens voor de stad

Een vriend van mij heeft het ooit eens prachtig uitgelegd toen we aardig dronken op een boot door Rotterdam voeren, na het twaalfde biertje ongeveer legde ik aan hem uit dat ik toch wel warme gevoelens had ontwikkeld bij Rotterdam. Hij sprak toen de legendarische woorden: “Eh ehte Rdaamu bėjeni, dwôje” Vrij vertaald van het dronkenmansgebral naar het Nederlands kwam dat neer op: “Een echte Rotterdammer bén je niet, een echte Rotterdammer wórd je.” 

Je voelt je gemakkelijk thuis

En inderdaad. Ik ken een aantal mensen die uit heel andere windrichtingen komen maar die zichzelf altijd Rotterdammer zullen noemen. Als je hier in de stad rondloopt kom je er na een poosje achter dat je de drukte en de mensenmassa helemaal niet erg vindt. Alles wat je nodig zou kunnen hebben is er binnen bereik, je hoeft vaak niet eens de fiets te pakken, laat staan de auto.
 
De Rotterdammers zelf zijn stugge mensen maar als je ze eenmaal een beetje kent kun je er heel goede gesprekken mee voeren. De stad zelf oogt niet heel gastvrij of warm, maar als je eens gaat struinen door de oude haven voel je je heel makkelijk thuis.

Rotterdam: niet de stad van je dromen, maar wel de stad die ze waarmaakt.
 

 

 

Rotterdam_SW_Banner_large