Slecht nieuws voor alle borsten-mannen: de bh zit helemaal verkeerd in elkaar. Helen Alink en Vera Sleutels bekeken of het favoriete kledingsstuk van velen wel geschikt is voor de functie die het heeft. Integendeel, bleek uit hun scriptie-onderzoek. "Terwijl iedereen een bh puur als modeartikel ziet: het ziet er leuk uit, het verkoopt goed, waarom moet je daar dan aan sleutelen?"

TeleurstellendVoor Helen Alink (24) is het kopen van een bh na haar scriptie een onmogelijke opgave geworden. "Opeens storen zoveel dingen je." De scriptie begon met haar rugklachten, die volgens de fysiotherapeut op te lossen waren door een andere bh. Hij kon alleen niet uitleggen waarom dat zou werken. "Later zag ik een documentaire op Discovery over twee modeontwerpers die met een heel nieuw concept zouden komen. Het resultaat was teleurstellend. Ze hadden wel iets aan de beugel veranderd, maar het idee -en dus de problemen- bleef hetzelfde: een horizontale band, twee cupjes en schouderbandjes."

EnkelbraceSchurend kant, knellende bandjes, rode striemen: elke vrouw klaagt erover bij vriendinnen, maar ze koopt het toch. "Vrouwen stellen extreem hoge eisen aan hun sport-bh, maar niet aan de alledaagse. Ja, het moet sexy zijn en je borsten moeten een mooie vorm krijgen onder een shirtje." Eigenlijk is een bh te vergelijken met een enkelbrace, betogen Helen en Vera. Iets wat een lichaamsdeel ondersteunt en negatieve bijeffecten voorkomt. Dat fabrikanten daar niet zo over denken, bleek uit de enquête die de twee studentes hielden. Veel vrouwen hebben last van hun bh. "Omdat zeventig tot negentig procent de verkeerde maat koopt volgens de fabrikanten, maar uit ons onderzoek bleek dat slechts dertig procent van de klachten daar vandaan kwamen. De overige zeventig ligt aan de manier waarop de bh in elkaar zit."

Omhoog sjorrenDe studentes maakten een schema waarin stond welke krachten werkzaam zijn bij de bh's en welke problemen daardoor ontstaan. Daarna keken ze hoe die kunnen worden opgelost. "Eerst moet die druk van de schouders af. Zelf doen we het ook wel een beetje fout: vrouwen sjorren het graag allemaal nog wat omhoog als het er dan wat mooier uitziet. Omdat strapless bh's ook niet optimaal zijn, moet je het frame aanpakken. We denken aan cups in de vorm van een soort hemdje of shirtje zodat je de krachten over het hele bovenlichaam verdeelt in plaats van alleen op de schouders."

AbracadabraFrame, strapless, beugels: voor mannen die (nog) niet zo thuis zijn in de wereld van de lingerie is dit complete abracadabra. "Vanwege belangstelling uit het buitenland schreven we ook nog eens in het engels. Gelukkig hadden we een mannelijke scriptiebegeleider die de dingen aanwees die we nog verder moesten uitleggen."

Lachen Natuurlijk heeft het tweetal een stortvloed aan 'grappige' reacties over zich heen gekregen. "Of ik nog hulp nodig had, dat soort dingen. Op een bepaald moment zaten we in een practicumlokaal foto's van borsten en bh's over elkaar te schuiven met Photoshop. Dan staan er direct van die eerstejaars knulletjes: 'Hé, wanneer krijgen wij dat practicum?' De meisjes in het lokaal zaten een beetje ongelukkig te kijken. We waren er zo mee bezig dat je bh's en borsten puur ziet als onderwerp."