Benodigdheden

- Twee dobbelstenen
- Drank

Speelwijze

Om de beurt gooi je met de dobbelstenen. De cijfers vormen je score. De speler met de laagste score drinkt.

Gooi je een 5 en een 6, dan is jouw score 65. Gooi je een 2 en een 4, dan is je score 42. Gooi je echter twee keer hetzelfde getal, dan ligt het anders. Twee keer een 1 is niet 11, maar 100. Twee keer een 2 is 200, enzovoorts.

De mex

De hoogste score krijg je bij het gooien van een 1 en een 2. Dit is mex, die er voor zorgt dat de verliezer dubbel moet drinken. Elke mex is een extra drankje voor de verliezer. Gooi je met één dobbelsteen een 1 of een 2, dan mag je nogmaals met de andere dobbelsteen gooien om de kans op een mex te vergroten.

Drank uitdelen

De slechtste worp is een 1 en een 3. Dan mag je, naast dat je zelf drinkt, ook een keer uitdelen. Zijn er twee mensen met dezelfde laagste worp? Dan gooien ze nog een keer, en wordt de drankhoeveelheid van de verliezer verdubbeld.

Regel bedenken

Dubbel 6 is een van de beste worpen. Daarbij mag je een regel bedenken waar iedereen zich aan moet houden. Denk aan: altijd met links gooien, geen namen meer zeggen, of een uitspraak doen voordat je drinkt. Houd je je niet aan de regel? Drinken! Er kunnen maximaal twee regels in het spel aanwezig zijn.

Variant

Je kunt Mexen ook op een andere manier spelen. De eerste speler kijkt of zijn worp hem bevalt. Zo niet, dan mag hij nogmaals gooien. Alle spelers krijgen evenveel worpen als de eerste speler.

Wil je nog meer drankspeltips? Ga dan naar Allesiseendrankspel.nl voor de bekende klassiekers en drankspellen gebaseerd op je favoriete entertainmentproducten.