Benodigdheden

- Een pak kaarten
- Drank
- Het liefst 3 of meer spelers

Speelwijze

Het doel van Klootzakken is om je kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken. De 2 is de laagste kaart, de aas heeft de hoogste waarde. Een joker kun je altijd inzetten.Verdeel alle kaarten over de spelers. De speler die begint, legt een kaart op tafel. De volgende moet een kaart neerleggen die hoger is. Heb je geen hogere kaart? Dan moet je passen. Heeft de beginspeler meerdere kaarten van dezelfde waarde, dan kan hij er ook voor kiezen ze allemaal tegelijk neer te leggen. Legt hij bijvoorbeeld twee vieren op tafel, dan moeten de volgende spelers ook twee dezelfde kaarten opleggen (met een hogere waarde).
Dit gaat zo door tot iedereen heeft gepast, of iemand een aas heeft neergelegd. Als jij de laatste kaart hebt opgelegd, mag je ook weer met de nieuwe ronde beginnen. Degene die als eerste zijn kaarten kwijt is, heeft gewonnen. Degene die als laatste overblijft, is de Klootzak en moet een shotje nemen.

Variaties

Je kunt meerdere momenten voor shotjes inbouwen, bijvoorbeeld als je past. Ook kun je ervoor kiezen de joker in te zetten als shot-kaart: leg je de joker neer, dan mag je iemand aanwijzen die een shotje moet nemen.