Jesse uit Alkmaar: “De muziek staat vaak veel te hard”

Beter Horen Jesse collage

“Ik draag oordoppen omdat ik de piep na een feestje niet zo fijn vind in mijn oren. Een paar vrienden horen continu een piep of ruis in hun oren – ik nog niet en dat wil ik graag zo houden!

“De muziek staat vaak veel te hard. Ik vind oordoppen niet vervelend om te dragen en ze beschermen mij vrij goed. Het staat nog wel op de planning om op maat gemaakte oordoppen te laten maken. Maar ook die van 20 euro raad ik iedereen aan! In mijn vriendengroep is het heel normaal dat we oordoppen dragen.” 

Vivian uit Rotterdam: “Ik wil gewoon genieten”

Beter Horen Vivian

“Ik draag inderdaad geen oordoppen. Ik vind ze vervelend, ik voel me erdoor afgesloten. Ik raak ze ook vaak kwijt. Soms, als ik te dicht bij de boxen sta, hoor ik een piep in mijn oren. Door achteraan te gaan staan, probeer ik te voorkomen dat dit erger wordt.

“Nog een reden waarom ik geen oordoppen draag: ik kan er moeilijk aan wennen want heb het idee dat ik mijn eigen stem niet hoor als ik ze in heb. Helaas heb ik geen budget voor oordoppen op maat, en als ik die ook weer kwijtraak, is het nog vervelender!

“Eigenlijk vind ik het best wel raar dat je oordoppen zou moeten kopen als je naar een feestje gaat. Kan de organisatie de muziek niet wat zachter zetten zodat je kans op gehoorbeschadiging een stuk kleiner wordt? Als ik later gehoorbeschadiging heb is het vervelend, maar weegt nu niet op tegen het gevoel: ik wil gewoon genieten.” 

Eelco uit Zwolle: “Goede shit is belangrijk!”

Beter Horen Eelco

“Ik draag geen oordoppen, omdat ik vind dat de muziek nu niet hard staat, en ik ver genoeg van de speaker sta. Ik heb ze wel, en ik gebruik ze wanneer de muziek harder gaat, zoals vanavond. Nu is het meer een achtergrondmuziekje.

“Zodra ik te dicht bij de speakers kom, voel ik al snel mijn oren en dan doe ik mijn oordoppen in. Omdat ik in de bouw werk als vrachtwagenmonteur, heb ik op maat gemaakte oordoppen. Deze neem ik ook altijd mee naar feestjes en festivals. Het is natuurlijk zonde om risico te lopen als ik zulke goede oordoppen heb liggen. Ik heb ook wel goedkopere geprobeerd tijdens festivals, maar ik merkte een groot verschil met duurdere. Goede shit is belangrijk!”

Jip uit Rotterdam: “Ik wil graag vooraan staan”

Beter Horen Jip collage

“Ik houd ervan om vooraan bij het podium te staan, en dan maken oordoppen het een stuk prettiger. Ik ga sinds drie jaar naar technofeestjes, en toen ben ik ermee begonnen. Ik vind het namelijk heel fijn als ik op een feestje sta en ik me geen zorgen hoef te maken over de gevolgen van de muziek voor mijn oren. Bovendien heb ik ook geen pijn of een vervelende piep aan het einde. Mijn vrienden en ik dragen ze allemaal.” 

Manou uit Utrecht: “Het zit niet in mijn ritueel”

Beter Horen Manou

“Ik heb weleens een paar oordoppen gedragen en vond het wel heel chill. Ik heb ooit eens oordoppen gekregen van een vriendin, maar ze komen op de één of andere manier toch niet op mijn paklijst te staan. Ik denk er gewoon niet over na dat het verstandig is.

“Na een feestje of festival hoor ik wel een piep in mijn oren. Deze piep ben ik gaan zien als het bewijs dat ik een gaaf feestje heb gehad en mij vermaakt heb. Maar ik ben er zeker bewust van dat het betekent dat je je oren aan het beschadigen bent.

“Mijn vrienden dragen ze wel, en dat begrijp ik ook. Ze gaan wekelijks naar feestjes en festivals. Ik ga maar vijf of zes keer per jaar. Ze zitten niet in mijn ritueel en daar gaat het eigenlijk al mis.” 

Charlotte uit Amsterdam: “Ik heb spijt dat ik ze niet eerder heb gekocht”

Beter Horen Charlotte collage

“Ik heb een suis in mijn oren gekregen op een feestje waar de muziek te hard stond. Ik werd wakker en dacht: ‘Hé, dat klopt niet!’ Na een week was het nog niet weg. Dat was voor mij de reden om oordoppen te gaan kopen. Ik heb er spijt van gehad dat ik ze niet eerder had gekocht. Maar de ruis is nu zo goed als weg; ik hoor het alleen nog als het heel stil is.

“Geloof mij: in het begin was het heel kut. Ik beveel mijn vrienden daarom echt aan om oordoppen te halen, want die suis wil je echt niet. Ik vind mensen die geen oordoppen dragen een beetje dom, maar het is ook een beetje dom dat de muziek zo hard staat.”

festivalkorting