Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Dan is het allereerst zaak jezelf goed te kennen. Wat zijn je kernkwaliteiten, of vanuit studie-jargon: wat zijn je competenties? Wanneer je weet waar jij in uitblinkt ben je al een stuk dichter bij de baan die goed bij je past.

                                        

Vanuit je kernkwaliteit volgen je competenties. Kernkwaliteiten zijn bijvoorbeeld besluitvaardigheid, flexibiliteit, initiatief, overtuigingskracht en samenwerken. Bij een kernkwaliteit hoort echter ook een valkuil. Wanneer je doorschiet in je kernkwaliteit, val je in die kuil. Veel mensen beseffen zich niet dat dit mogelijk is. Maar het is net als met chocola. Vier stukjes zijn lekker, een hele reep naar binnen werken is ongezond!

Sinds kort is er het IKKI werkboek. Daar kun je diverse tests doen, zoals ook de competentietest. Hierin worden aan de hand van een vragenlijst jouw kerkwaliteit en de bijpassende competenties getest. Ik heb als een van de eersten die test gedaan. Het resultaat is best een beetje eng, want het klopt precies!

Planmatigheid is mijn kernkwaliteit. Mijn valkuil is dat anderen mij daarom wel eens als een dwangmatig persoon kunnen ervaren. Ik vind het lastig om te gaan met mensen die naar mijn maatstaven chaotisch zijn. Mijn uitdaging is dat ik een balans moet zien te vinden tussen systematiek en improvisatie. Ik kan niet anders dan het hiermee eens zijn. Ik vind het wel frappant dat zo'n test van 20 tweekeuzevragen dat al van mij kan afzien. Ben ik zo doorzichtig?

Wat verder uit de test naar voren komt, is dat ik, behalve goed kan plannen en organiseren, ook stressbestendig ben. Ik ben minder goed in initiatief tonen en anderen overtuigen. Het is voor mij dus een goed idee om ervoor te zorgen dat mijn werkomgeving niet al te chaotisch is. Want zie je het al voor je, heb ik een mooi plan gemaakt om de chaos te bestrijden, ben ik niet goed in staat om het aan de man te brengen. Nouja, gelukkig ben ik dan wel tegen de stress bestand die daarbij komt kijken.

Ik zou zeggen, doe de test in het IKKI werkboek en kom erachter wat jouw kernkwaliteit is, en niet te vergeten je valkuil!