1. Amsterdam

Geen verrassing, maar onze hoofdstad steekt met kop en schouders boven andere steden uit. Hier betaal je gemiddeld €463 per maand voor een kamer. Volgens onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond betalen studenten in Amsterdam gemiddeld €182 teveel per maand.

2. Rotterdam

Op de tweede plek komt Rotterdam, met gemiddeld €373 voor een kamer. Dit ligt al stukken lager dan de prijzen in Amsterdam. Toch betaalt ruim 61% van de studenten in Rotterdam teveel voor zijn of haar studentenkamer.

3. Maastricht

Misschien verwacht je het niet direct, maar Maastricht is ook niet goedkoop. Studenten betalen hier gemiddeld €360 voor een studentenkamer. Toch is er een voordeel aan kamers in Maastricht: ze zijn gemiddeld 19m2, veel groter dan kamers in andere studentensteden.

4. Utrecht

In Utrecht betaal je gemiddeld €359 voor een studentenkamer. Ook in deze stad zijn de huurprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. Je kunt hier het beste een kamer via een studentencorporatie huren. Die kamers zijn gemiddeld €64 goedkoper dan via een particuliere verhuurder.

5. Breda

Breda komt op de vierde plek. Met een gemiddelde huurprijs van €351 per maand staat het (bijna) gelijk aan het landelijk gemiddelde. Het goede nieuws? Hier zijn net als in Maastricht de kamers net wat groter.

6. Groningen

Verhuizen naar het verre Groningen scheelt je met een gemiddelde huur van €336 per maand wel wat. Helaas betaalt nog steeds 74% van de studenten te veel huur.

7. Nijmegen

Ook in Nijmegen is de gemiddelde huurprijs €336 per maand, al een stuk betaalbaarder dan de grote studentensteden. Toch betalen studenten in deze stad nog gemiddeld €86 per maand te veel!

8. Delft

De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Delft verschilt niet veel van Nijmegen en Groningen met €334. We vallen in herhaling, maar ook hier betaalt 66% van de studenten eigenlijk te veel huur.

9. Leiden

Ook in Leiden betaal je gemiddeld €334 voor een kamer. In Leiden is het slim om via een studentencorporatie te huren; de gemiddelde kamerprijzen zijn daar €285!

10. Eindhoven

Eindhoven is een van de goedkoopste studentensteden. Gemiddeld betalen studenten hier €310 voor hun studentenkamer. Toch betalen studenten ook hier nog teveel huur: gemiddeld €89 per maand.

Natuurlijk zijn er studentensteden waar de gemiddelde kamerprijzen nog lager liggen. Denk aan Tilburg (€301) of Enschede (€284). Hier is het vaak ook een stuk makkelijker om een kamer te vinden dan in bijvoorbeeld Amsterdam! Bedenk voor je gaat studeren dus goed of je jouw studie toch niet in een stad wil doen waar je makkelijker en goedkoper woonruimte kunt vinden.

Denk jij dat je momenteel teveel betaalt voor je kamer? Lees hier wat je daartegen kan doen.

Dit artikel is een samenwerking tussen Studenten.net en Wegwijs Met Je Huurprijs.