1. Je kamer 

Als je eindelijk vrij bent heb je misschien geen zin om meteen een sopje te pakken en je kamer schoon te maken. Maar wil je helemaal fris beginnen aan een nieuw studiejaar, dan is het tijd om echt alles op te ruimen. Maak je bureau leeg. Ruim je kledingkast op. Alle overbodige prullen kunnen weg. Sopje erdoor en je bent helemaal klaar.

2. De prullenbak

Als je alles schoon hebt gemaakt, dan kun je 1 ding echt niet vergeten. Een klassieke fout is toch echt de prullenbak. Je zult zeker niet de eerste zijn die de prullenbak vergeet te legen en dan voor een paar weken op vakantie gaat. Je kunt je voorstellen wat voor geur je tegenkomt als je de deur opendoet na een paar weken!

3. Gemeenschappelijke ruimtes 

Het is ook fijn als in de zomer af en toe een doekje door het huis wordt gehaald. In ieder geval zeker voordat jullie allemaal op vakantie gaan. Prullenbakken die onder de mieren zitten of schimmel in de koelkast zijn je vast niet onbekend tijdens de vakantie. Dit wil je echt niet, dus handen uit de mouwen en samen aan de slag. Haal overal een doek overheen, kruip achter het fornuis, spray antischimmel in de badkamer, stofzuig het hele huis. Controleer als allerlaatste de koelkast en leeg dan, ja, de prullenbak.

4. Veilig huis

Great, krijg je tijdens je vakantie een belletje dat je eerder terug moet, omdat bij je ingebroken is. In de zomer hoor je dit steeds vaker door (studenten)huizen die leeg staan. De meest voor de hand liggende tip, is alle ramen in huis controleren. In de zomer doe je sneller een raam op een kiertje tijdens het koken of onder de douche. Dit is wel heel makkelijk inbreken. Doe ook de deur op het nachtslot als je weg gaat. Ben je niet de laatste die weg gaat? Vraag je roomies nog even of alles op slot is.

5. Final tips tegen inbraak 

Iedereen vertellen dat je op vakantie gaat en het uitgebreid op social media posten is niet heel handig. In principe kunnen inbrekers zo zien wanneer jij niet thuis bent. Erg jammer maar wacht even met het posten van foto’s en berichten. Thuis zijn er ook een paar dingen waar je aan kunt denken. Als een huisgenoot thuis blijft, zou je kunnen vragen of hij of zij de brievenbus af en toe wil legen. Heb je reservesleutels, laat die dan niet thuis liggen. En als laatst, houd je kostbare spullen uit het zicht.

 

Fotocredits: Novi Zijlstra