Grofweg heb je twee soorten condities: kracht en de conditie van je hart en longen (cardio). Hoe lang die twee goed blijven, is afhankelijk van hoe lang je al sport.

Fanatieke sporters houden lang spierkracht

Sport je al meer dan een jaar een paar keer per week, dan raak je je spieren niet zomaar kwijt.Voor de meeste mensen verlies je je kracht na ongeveer tweeënhalf tot drie weken. Heb je echter even niet gesport omdat je ziek was, dan wordt het na zo’n twee weken al minder. Maar goed nieuws: heb je wel de kans om een beetje beweging te krijgen, dan kan het drie tot vijf weken voordat je echt aan kracht verliest. Doe je een sport waar je heel specifieke spieren voor nodig hebt, dan heb je wel een beetje pech. Die kunnen namelijk al in twee weken een stuk minder worden.

Cardio-conditie is sneller weg

Je cardio-conditie verlies je iets sneller dan je spierkracht. Uit een onderzoek onder duursporters (fietsers) bleek dat ze na vier weken al 20% van hun conditie kwijt waren (in het onderzoek werd hun VO2 max gemeten, wat aangeeft hoe goed je lichaam zuurstof binnenkrijgt, transporteert en gebruikt tijdens sporten). Maar ook hier is er goed nieuws: cardio-conditie is gemakkelijker terug te krijgen dan spierkracht.

Niet-zo fanatieke of nieuwe sporters

Als je nog niet zo heel lang sport, dan is het niet zo verstandig om meteen al een paar keer over te slaan. Niet alleen om een gewoonte te maken van het sporten, maar ook omdat je de vooruitgang die je geboekt hebt, sneller kwijtraakt.Als relatief nieuwe sporter hoef je je gelukkig niet druk te maken om krachtverlies. De ‘eerste’ toenamen van spierkracht verlies je niet zo snel. Je cardio-conditie daarentegen is sneller weg. Stel je hebt twee maanden gesport, dan ben je deze conditie al kwijt na vier weken nietsdoen. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die meespelen. Hoe ouder je bent, hoe sneller je je conditie kwijtraakt. En zoals gezegd: als je ziek bent (geweest), zakt je conditie ook sneller.

Bron: Greatist