1. Rijbewijs

Een van de grotere investeringen, maar o zo handig: je rijbewijs. Elke rijschool beweert de beste en vooral de goedkoopste te zijn, maar onthoud dat rijlessen hoe dan ook duur zijn. Sparen dus. Zorg ervoor dat je de kosten voor je rijbewijs ruimer neemt dan verwacht, want de kans dat je misschien toch zakt voor het rijexamen blijft aanwezig, hoe goed je ook denkt te zijn. En een rijexamen alleen kost al € 200.

2. Reizen/vakantie

Of je nu een tussenjaar wilt nemen om te reizen, of al je vakanties in het buitenland wilt doorbrengen: op vakantie gaan kost geld. Ook als je alle trucjes gebruikt om goedkoop te reizen, ben je flink wat euro’s kwijt. Maar toch: in de herfstvakantie wil je toch nog wel heel graag een stedentripje doen, in de winter ga je misschien nog op wintersportvakantie met de studentenvereniging en voor je het weet is het alweer tijd voor je zomervakantie. Zonder sparen red je dat allemaal niet!

3. Studeren in het buitenland

In het buitenland studeren is voor veel studenten een grote droom. Naast dat het vooral heel leuk is, is het bovendien ook nog eens erg leerzaam. En duur. Het begint natuurlijk met de studie daar, maar de reis er naartoe, de reisjes die je in het weekend gaat maken en het levensonderhoud kosten ook veel geld. Misschien regel je alles wel via een bemiddelingsbureau, dan komen er nog meer kosten bij. Bij een uitgave als deze is het ook een kwestie van prioriteiten stellen: ga je liever een week op wintersport met je vrienden of studeren in het buitenland?

4. Nieuwe laptop

Je laptop is onmisbaar. Maar helaas gaan die dingen nog wel eens kapot. Als je weet dat die van jou het niet zo lang meer uithoudt, is het verstandig om af en toe wat geld te reserveren voor een nieuwe. Want zonder kun je echt niet.

Online spaarpotjes

Allemaal goed en aardig, dat sparen; maar wat nou als je voor meerdere dingen tegelijk wilt sparen? Dikke kans dat je het geld dat je hebt gereserveerd voor je laptop, toch gebruikt voor een vakantie. Dit kun je gemakkelijk voorkomen met Extra Inzicht van Rabobank. Hiermee kun je verschillende ‘spaarpotjes’ aanmaken voor specifieke spaardoelen, en gemakkelijk bijhouden hoeveel je al gespaard hebt.