De mensen

Waar je op de middelbare school met een man of 30 je klaslokaal deelde, zit je nu opeens met veel meer, soms honderden, mensen in de collegezaal. En jullie zitten allemaal te luisteren naar één docent! Daarnaast is de kans groot dat je iedere keer naast totaal andere mensen komt te zitten. 

 

De tijden

Meestal duurde een les maar een uurtje, hooguit twee op de middelbare school. Op de universiteit kan het echter zomaar zijn dat je opeens drie tot vier uur aaneengesloten naar het geleuter van dezelfde docent zit te luisteren… succes daarmee!

 

Aanwezigheid

Na een keer, ongeoorloofd, afwezig zijn op de middelbare school mocht je een middagje strafregels komen schrijven. Colleges zijn echter niet (altijd) verplicht! En meestal is het vrij makkelijk om iemand anders je afwezigheid af te laten tekenen. Die 8.30u colleges zijn daarom vaak wel de sjaak omdat je bed nog gewoon zo lekker ligt. Je zult dus ook merken dat de zaal gaandeweg het blok vordert steeds verder leegloopt. Tot natuurlijk het college voor de tentamens aanbreekt, dan zit ‘ie weer vol.

 

Te laat komen/te vroeg gaan

De meeste docenten interesseert het geen ruk als ze iemand te laat binnen zien komen of als iemand tien minuten te vroeg weg rent om een trein te halen. Of dat laten ze niet snel merken in ieder geval. Pas hiermee wel op: sommige docenten hebben dan ook weer geen enkel probleem met je voor de hele zaal te kakken zetten als je zoiets doet…

 

Tafeltjes

Als je die tafeltjes op de middelbare al irritant klein vond tijdens het gemiddelde wiskunde proefwerk, be prepared. In de meeste collegezalen zijn de klaptafeltjes aan de stoelen zo klein dat je niet eens fatsoenlijk een bekertje koffie naast je laptop of memoblok kunt leggen.

 

Eten en drinken

Hoewel in IEDERE collegezaal ophangt dat je er niet mag eten of drinken, is er niemand die zich hier wat van aantrekt. Of dat nu personeel of studenten zijn. Je zult dus ook tijdens het hele college gewoon plastic verpakkingen horen ritselen en mensen hun drankjes horen opslurpen. Luister maar eens een opname van zo’n college terug, dan merk het je nog beter.