Familie

Als student heb je het maar druk en zijn veel dingen belangrijker dan familie. De kerstvakantie is de uitgelezen kans om even wat familiaal contact in te halen en je ouders te verblijden met het weerzien van hun langverloren kroost.

 

Kerstdiners

Zoals de naam al doet vermoeden is het tijdens de kerstvakantie ook nog eens.. Kerst! Menig student stopt die dagen even met student zijn en verandert weer terug in de ideale zoon/dochter en kruipt braaf aan tafel bij de familie voor het kerstdiner. Bijkletsen met neven en nichten, opa’s en oma’s trots maken met je vorderingen als student en praten en lachend toezien hoe ooms en tantes weer net iets te enthousiast van de wijn sippen.

 

Oud & Nieuw

Naast het heugelijke feit dat ondergetekende op deze dag zijn verjaardag viert, moet ook het oude jaar in ere worden afgesloten en het nieuwe jaar feestelijk worden ingeluid. Studenten strijken in de nacht van het vuurwerk massaal neer in overvolle kroegen, uitverkochte festivals of verschijnen op gezellige huisfeesten of zitten huiselijk bij de ouders op de bank naar een oudejaarsconference te kijken. Geld wordt bovendien met name uitgegeven aan drank, het vuurwerk afschieten doen anderen toch wel.

 

Aankomen

Iets wat ongewenst maar ongetwijfeld iedere student overkomt, is het kweken van enkele kerstkwabjes. Alle drank met kerst en oud & nieuw daargelaten, valt kerst natuurlijk ook in het seizoen van de lekkere hap. Kerstdiners, tafels gevuld met hapjes, om de een of andere reden nodigt de kerstvakantie je gewoon uit om even lekker en uitvoerig te dineren en te snacken.

 

Zelfreflecties

Met het einde van het jaar in zicht realiseert menig student zich hoe rap 2017 voorbij is gevlogen. Deze realisatie wordt helaas meer dan eens gevolgd door een akelig stemmetje in je hoofd dat zich hardop afvraagt: ‘Wat heb ik nou eigenlijk met het afgelopen jaar gedaan?’ Als er weer eens geconcludeerd kan worden dat dit minder is dan waar je trots op mag zijn, dan is het tijd om een aantal goede voornemens te bedenken zodat je jezelf weer een jaar lang kan teleurstellen.

 

Niks

Schrijvend aan dit item realiseerde ik me dat een student eigenlijk één ding het allerliefste doet tijdens de kerstvakantie, en dat is even helemaal niks. Geen verplichtingen, geen deadlines, geen colleges, gewoon even schaamteloos een dag op de bank hangend een serie bingewatchen op Netflix, dat kan bij uitstek in de kerstvakantie.

 

Foto: Unsplash