1. Een speech

Een speech kan niet ontbreken op een 21-diner. En als je geluk hebt (of ongeluk, wanneer de speeches niet alleen maar positief zijn), zijn het er zelfs meerdere. Bijvoorbeeld van de ouders, om iedereen welkom te heten en het levensverhaal van de jarige in vogelvlucht te vertellen. Maar speeches van vrienden zijn natuurlijk veel interessanter. De gênante gebeurtenissen worden in geuren en kleuren verteld, wat waarschijnlijk voor de nodige lachmomenten bij de gasten zorgt en voor ik-wil-onder-de-tafel-kruipen-gevoelens bij de jarige. 

2. Boek

Deze traditie leeft meer bij meisjes dan bij jongens. In de weken voorafgaand aan het diner wordt er door de gasten een boek gemaakt met daarin alles over het leven van de jarige tot nu toe. Babyfoto’s die stiekem zijn verzameld bij de ouders, foto’s van de basisschool waar al een aantal vriendschappen zijn begonnen en de brugklasfoto inclusief beugel en bril. Daarna gaat het van kwaad tot erger: foto’s van hockeyfeesten, de examenreis en de eerste studentenfeestjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Naast foto’s schrijft iedere gast ook een persoonlijk verhaal in het boek. Wat er verder in het boek staat, kan je zo gek niet bedenken. Denk aan een ABC over de jarige, ‘de jarige over tien jaar’, pagina’s voor alle zoenpartners en ga zo maar door. 

3. Cadeau

Natuurlijk geef je op zo’n avond met z’n allen ook een mooi cadeau. Voor een meisje is dit bijvoorbeeld een ring of ketting. Mannen in studentenhuizen pakken het cadeau vaak creatiever aan. Zo is er een club in Delft die de traditie van een ‘doorgeefcadeau’ heeft. In dit geval een 45-kilometerwagentje. Tsja, een origineler cadeau ga je niet snel vinden. 

4. Lied

Wat is er nu leuker dan de jarige toezingen op persoonlijke wijze? Een lied gaat lekker snel, waardoor er makkelijk gênante momenten in verwerkt kunnen worden – de ouders snappen er dan toch niets van. 

5. Filmpje

Leuk al die speeches, maar degenen die er niet bij waren kunnen zich er misschien niet veel bij voorstellen. Wel als er beelden van deze legendarische avonden worden getoond! Het montagewerk hoeft niet volledig strak te zijn. Plak foto’s en filmpjes van deze legendarische avonden of vakanties achter elkaar en zet daar liedjes onder waar jullie speciale herinneringen aan hebben.

6. Toneelstuk of quiz

Wees creatief, op een 21-diner kan alles. Bijvoorbeeld een toneelstukje over de jarige, waarin al zijn of haar kenmerken worden uitvergroot. Of een quiz: wie kent de jarige het beste?