1. Lekker lang uitslapen

Niks fijner dan ’s ochtends lekker lang in bed te blijven liggen. Extra genieten als je bedenkt dat het merendeel van de mensen om tien uur al een uur op het werk zit terwijl jij nog ligt te ronken. En een schuldgevoel? Nee hoor, want jouw college begint pas om twee uur!   

2. Geen echte verplichtingen

Ja tuurlijk, je moet je tentamens halen. Dat hebben je ouders ook al vaak genoeg gezegd. Maar buiten dat vergaat de wereld niet als jij eens een lager cijfer haalt of een werkgroep niet bijwoont. Je bent je eigen baas en echte verplichtingen heb je als student veelal niet.

3. Ruimte voor spontaniteit

Je wordt wakker en schuift het gordijnen open. De kamer wordt gevuld met licht en een zonnestraal valt precies op jouw gezicht. Je pakt je telefoon en ziet dat je niet de enige bent die het lekkere weer heeft opgemerkt. Eigenlijk was je van plan het een en ander aan studie te doen vandaag… Ach, morgen wat eerder opstaan dan maar en vandaag heerlijk naar het strand! Lang leve de spontaniteit. Kan allemaal als student! 

4. Studenten OV

Dit is een gevoelig punt. You never know what you had until it's gone… Een vriend opzoeken in Groningen? Avondje drinken in Leiden? Of carnavallen in Breda? Het  wordt allemaal moeilijker zonder studenten OV. Opeens moet je de volle mep betalen voor je treinreis, en dat doet pijn. Heel veel pijn.

5. Ome DUO

Hartstikke gezellig als je oom op de verjaardag van je oma weer vroeg hoe het met je studie ging. Maar we weten stiekem allemaal dat studenten maar één favoriete oom hebben. Juist, Ome Duo. Elke maand blesste hij je weer met een lekker bedrag. Wat een tijden.  

6. Doordeweeks uitgaan zonder consequenties

 …en brak in college verschijnen. Probeer dit maar niet op je volwassenen baan. Het zal zeker niet gewaardeerd worden als je op een doodnormale dinsdag zuchtend en puffend met een kegel achter je bureau zit. 

Dus, toch nog maar doorstuderen? ;)