Praktische tips

  • Bouw een voorraad met eeuwig houdbare ingrediënten op. Denk aan rijst, gedroogde pasta, bouillonblokjes, gedroogde kruiden en groenten uit blik. Deze ingrediënten komen regelmatig terug in recepten, dus het is wel zo fijn dat je ze niet elke keer opnieuw hoeft aan te schaffen. Daarnaast heb je nu altijd wat in huis. Altijd handig, want je weet maar nooit.
  • Gooi restjes niet weg, maar verwerk deze de volgende dag in een salade of een soepje. Hoe? Dat hangt af van de restjes die je over hebt. Hierbij geldt de regel: Google is je beste vriend.
  • Maak altijd porties voor meerdere personen, ook als je alleen voor jezelf moet koken. De extra porties kun je invriezen en op een later moment opwarmen. Het kost nu misschien wat meer snij- en braadwerk, maar je zult jezelf op een later moment dankbaar zijn! Probeer ingevroren porties wel binnen drie maanden te consumeren, aangezien bepaalde ingrediënten niet langer dan drie maanden houdbaar blijven in de vriezer.
  • Wil je een maaltijd opwarmen in de magnetron? Voeg van tevoren wat vocht toe. Een maaltijd droogt vaak uit als deze wordt opgewarmd. Bij vocht moet je trouwens denken aan water, soep, bouillon of iets anders passend. Ook hier geldt weer: Google is je beste vriend.

Kooktips

Rijst is zo’n product dat uitzet tijdens het koken. Houd daarom - als normale portie - één handje rijst per persoon aan. De kooktijd van de rijst hangt af van het type rijst dat je hebt, maar over het algemeen is rijst gaar als deze zacht is. Is de rijst na het afgieten nog niet helemaal droog? Gooi de rijst dan terug in de pan en dek de pan af met een theedoek. Doe de deksel erop en laat de pan 15 minuten staan. De theedoek neemt namelijk het vocht op. Nog een laatste tip: haal niet steeds de deksel van de pan af als je aan het koken bent! De rijst heeft de stoom namelijk hard nodig.

Voor pasta geldt - als normale portie - zo’n 125 gram per persoon. Als je pasta kookt, moet je erop letten dat de pasta niet aan elkaar blijft plakken. Je voorkomt dit door een snufje zout toe te voegen aan het water. Ook voor pasta geldt dat er allerlei varianten zijn (volkoren, penne, fusilli…), maar over het algemeen is de pasta gaar als deze zacht is (let op: niet té zacht). Wil je een pastasalade maken? Voeg dan een bouillonblokje of wat knoflook (hierover later meer) toe tijdens het koken. Dit geeft koude pasta net wat meer smaak!

Geen idee hoe lang je bepaalde groenten moet koken? Hieronder een kort overzicht:  
Bloemkool: 10 - 12 minuten
Broccoli: 5 - 7 minuten
Snijbonen: 10 minuten
Sperziebonen: 15 - 20 minuten
Spinazie: 4 - 6 minuten
Spruitjes: 10 - 12 minuten
Witlof: 20 minuten
Wortels: 10 minuten 

Let er bij bloemkool en broccoli op dat je de roosjes en de stronken in stukken snijdt. Bloemkool en broccoli zijn soms al zacht aan de buitenkant, terwijl ze van binnen nog hard zijn. Nog een andere tip: hoe donkerder de kleur van de verse groente, des te beter de smaak 😊

Overige tips

  • Bewaar exotisch fruit - zoals mango en ananas - nooit in de koelkast! Ditzelfde geldt voor bepaalde groenten, zoals avocado’s, tomaten en aubergines.
  • Proef tussendoor altijd het eten dat je aan het bereiden bent. Zo weet je of je een beetje goed op weg bent. Mocht je gaan experimenteren met kruiden, dan is tussendoor proeven extra belangrijk.
  • Geen verstand van kruiden? Gelukkig bestaat er knoflook: de smaakmaker die het altijd goed doet. Maar hoe pel je zo’n ding? Druk met de platte kant van je mes op de knoflookteen. Op deze manier kun je het schilletje makkelijk verwijderen. Daarna snijd je de knoflook in kleine stukjes, voeg je de knoflook toe aan je gerecht, en that’s it! Maar knoflook eten gaat meestal samen met niet zo’n héél frisse adem. Je komt van een knoflookadem af door na het eten een stukje pure chocolade te eten en vervolgens je tanden te poetsen. Ruiken je handen ook naar knoflook? Schaf dan een zogenaamd rvs-zeepje aan; dit schijnt goed te helpen.